NASA анонсувала нову місію на Марс (ВІДЕО)

Національна аерокосмічна агенція США оголосила про плани відправити на Марс у 2016 році ще один апарат, який займеться дослідженням ядра Червоної планети.

В рамках нової дослідницької місії, яка отримала назву Insight ("Проникливість"), на Марс вирушить апарат, оснащений двома інструментами, розробленими французькими і німецькими фахівцями. В рамках місії, зокрема, планується отримати дані про розмір ядра Марса, його склад і температуру, сказано в повідомленні NASA.

NASA вибирало з трьох місій, представлених в рамках програми Discovery (Discovery Program), - дві інші передбачали відправку апаратів для дослідження Титана, супутника Сатурна, і однією з комет, що рухається по наближеною до Сонця орбіті. Вибір на користь Insight, пояснили представники агентства, був обумовлений відносно низькими фінансовими витратами, а також можливістю організувати цю місію в найкоротші терміни. Вартість Insight, як планується, не перевищить $425 000 000.

Керувати новою програмою дослідження Марса буде Лабораторія реактивного руху NASA (Jet Propulsion Lab), яка відповідала за марсохід MSL Curiosity ("Допитливість"), який скоїв успішну посадку на червону планет 6 серпня 2012 року. У завдання "Допитливості", на яку було витрачено близько $2,5 мільярда, входить дослідження марсіанського грунту.

Рішення NASA відправити ще одну місію на Марс викликало критику деяких представників наукового співтовариства. На їхню думку, аерокосмічна агенція занадто багато уваги приділяє Марсу замість того, щоб досліджувати інші частини Сонячної системи. Після 2001 року, коли NASA схвалила відправку на Плутон зонда New Horizons, всі місії агенції пов'язані з Марсом. New Horizons був запущений в 2006 році, до Плутона він повинен наблизитися в лютому 2015 року.

NASA спільно з Європейською аерокосмічною агенцією (ESA) розробляла плани ще двох марсіанських місій, запланованих на 2016 і 2018 роки. Проте в 2011 році NASA оголосила про відмову від цих місій, пославшись на брак коштів. Витрати NASA на дві спільні з ESA місії оцінювалися в $1,4 мільярда.

Ймовірний вигляд апарата InSight.

наука nasa марс космос

Знак гривні
Знак гривні