Дер Шпігель: інвестори готуються до краху євро

Провідне німецьке видання пише про настрої щодо валюти Євросоюзу: вони у Німеччині дуже песимістичні. Це стосується практично усіх зацікавлених сторін: від фінансистів до політиків. Ці настрої можуть лише пришвидшити падіння валюти.

Банки, компанії та інвестори готуються до найгіршого: гроші практично не переміщуються між кордонами, резерви виводять у іншу валюту, фінанси переміщуються в німецьку нерухомість та державні облігації. Євро поки тримається проти долара, тому що у США свої проблеми з боргами. Однак на відміну від долара, під загрозою знаходиться сама структура євро.

До цих пір не вирішена проблема боргів Греції (на підході Іспанія). Міністр фінансів Баварії Маркус Зодер відкрито закликає викинути Грецію з єврозони.

Міжкордонне кредитування практично дорівнює нулю - жоден приватний банк не хоче з цим ризикувати. В липні воно досягло найнижчої відмітки х початку фінансової кризи у 2007 році. Через те що приватні банки зменшили перетік капіталів, стабільність євро тримається лише за рахунок центробанків, однак така ситуація не може продовжуватися весь час.

на цьому тижні всіх вразила заява компанії Shell, яка вирішила перевести 14 млрд євро своїх резервів у державні облігації США, через надмірні ризики для кредитів у Європі.

Спроба вивести євро у щось більш надійне призвела до збільшення ціни на нерухомість у Німеччині, та до нульової відсоткової ставки держоблігацій цієї країни, через попит який значно збільшився.

Також відомо що проти євро (зробили ставку на його пониження) зараз грають низка великих хедж-фондів, кількість їх операцій значно збільшилася за останні 12 місяців.

Німецькі експерти прогнозують падіння євро у найближчий час до ціни менше ніж 1.2 долара США (9.7 гривень)

економіка німеччина євро

Знак гривні
Знак гривні