Wikileaks оприлюднили інформацію про таємну глобальну систему спостереження

Вона призначена для того, щоб упередити загрозу тероризму на стадії підготовки терористичних актів. Систему просуває фірма під назвою Abraxas, керівники якої займали у свій час високі посади в спецслужбах США.

Після оприлюднення інформації про TrapWare (так називається система) , сайт Wikileaks потрапив під потужну DDoS атаку (сайт і декілька його дзеркал недоступні досі). У Wikileaks інформація про систему спостереження з'явилася після того, як хакери групи Анонімус зламали листування агенції Stratfor, що спеціалізується на безпеці.

Судячи з даних, які містяться в листуванні керівників Stratfor, система TrapWire призначена для того, щоб збирати інформацію про непов'язані між собою події у різних місцях - камери спостереження, встановлені різними охоронними та спеціальними службами в декількох містах США та Європи, передають у зашифрованому вигляді матеріали зйомок у єдиний центр, де вони перевіряються за допомогою нових алгоритмів.

Для системи цікавими є наступні частки інформації, що виокремлюються автоматично:
- обличчя людей
- номерні знаки машин
- "підозріла" поведінка людей
- кореляція присутності осіб поруч із важливими об'єктами

Тобто, якщо терористи наближаються декілька разів для огляду і розвідки якогось об'єкту, система повинна їх вирахувати, за допомогою спів-ставлення даних фото та відеоспостережень з іншими даними, наприклад з списками підозрюваних у тероризмі (визначаючи їх за допомогою розпізнавання облич), та знаходячи кореляцію з результатами спостережень в інших місцях.

Також є підстави вважати, що система використовує інформацію низки відкритих баз даних про людей та компанії.

Наразі оцінки, наскільки масштабно вдалося розгорнути систему на цей момент, різняться. Власне із листування відомо, що TrapWire було інстальовано поруч з важливими об'єктами у Вашингтоні, Лондоні та в Нью-Йоркському метро., а також у більшості казино Лас Вегаса. У планах авторів TrapWire було її поширення у великих торговельних мережах на кшталт WallMart та у системах громадського транспорту у великих містах.

Найбільш цікавим у цій глобальній системі є те, що про її існування майже ніхто не здогадувався.

Wikileaks скандал безпека

Знак гривні
Знак гривні