Франко Фест встановив два рекорди України

У Нагуєвичах завершився грандіозний фестиваль «Франко Фест». За три дні учасниками оригінального дійства стали понад 40 тисяч людей з різних куточків України та закордону.

Під час «Франко Фесту» у Нагуєвичах діяли три сцени: музична, літературно-мистецька та фольклорна, кожна з яких мала свій колорит, повідомляє сайт "Бріз". На великій сцені – музичній – виступили сучасні популярні гурти: «Скрябін», «Тартак», «Гайдамаки», «Піккардійська терція», «Мері», «Фліт» і багато інших. Музиканти перед виступами, поміж пісень читали вірші Івана Франка.

На грандіозне шоу гості з’їжджалися заздалегідь. За день до фестивалю на території заходу розбили наметове містечко, яке згодом протягнулося аж на 2 км.

Восьмиметрова піраміда з ілюстрацій на твори Франка.

Досягненням «Франко Фесту» стало встановлення двох рекордів, які зафіксувала представник Книги рекордів України Ганна Крисюк. Першим рекордом визнано 8-метрову піраміду з малюнків за творами Івана Франка, намальованих на полотні відомими художниками спеціально для фесту. Координував перфоменс знаний художник Лев Скоп. Він і отримав першим на фестивалі диплом Книги рекордів України. Відтак відбулося колективне читання вірша Івана Франка «Ой ти дівчино з горіха зерня», у якому взяло участь 30 тисяч чоловік. Це і стало другим рекордом України.

«Такого масштабного дійства, як тут я, я давно вже не бачила. Рекорд за участю 30 тисяч людей – це щось. Все грандіозно організовано. Приємно бачити людей з усієї України, та й не тільки. Наша держава варта уваги і таких фестивалів. Встановлених два рекорди одразу – це ще один своєрідний «рекорд» для Львівщини та України, загалом», - зауважила представник Книги рекордів України Ганна Крисюк.

Цікавинкою фестивалю була і «Ніч в музеї». Гості смакували чорну каву, гаряче вино та слухали романтичну музику молодих виконавців. Досвідчені українські літературознавці розповідали відвідувачам про Франка, вели зацікавлений діалог з учасниками заходу. Відтак розпочалася поетична частина «ночі», яка тривала до ранку.

«Унікальність фестивалю полягає в тому, щоб показати Франка молодим і для молодих людей, популяризувати не тільки мову та літературу, все те, що робив Іван Франко, а й об’єднати навколо Каменяра молодих людей», – розповів про мету фестивалю один з його організаторів Віктор Возняк.

Колективне читання вірша Івана Франка «Ой ти дівчино з горіха зерня»

культура прикарпаття суспільство

Знак гривні
Знак гривні