Росія узаконила чорний список інтернет-ресурсів

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про створення в Росії єдиного списку доменів і сайтів з протиправним контентом. Документ опубліковано сьогодні, 30 липня, в «Российской газете» і набув чинності цього ж дня.

Згідно з новими нормами, блокування ресурсів з дитячою порнографією, інструкціями з виготовлення наркотиків та скоєння самогубств допускається в досудовому порядку, повідомляє РІА "Новості". Рішення про блокування іншого забороненого контенту ухвалюватиме суд.

Сам реєстр почнуть створювати з 1 листопада 2012 року. Включення інтернет-ресурсу в «чорний список», який буде вести спеціальна некомерційна організація, можна буде оскаржити в суді.

Відомство також стежитиме і за іншим протиправним контентом в інтернеті, таким як пропаганда війни або розпалювання міжнаціональної ворожнечі. В цьому випадку ресурс будуть включати до реєстру лише за рішенням суду.

Крім того, закон вводить обов´язкове маркування сайтів, теле- та радіопрограм за віковими категоріями.

Держдума розглянула закон в першому читанні 6 липня, а через п´ять днів прийняла його відразу в другому і третьому читаннях. 18 липня документ схвалила Рада Федерації.

На стадії обговорення законопроект викликав різку критику низки експертів та інтернет-спільноти, які побоювалися введення в Росії інтернет-цензури. Зокрема, проти закону виступили «Вікіпедія», «Яндекс», Об´єднана компанія «Афіші» і «Рамблера», Mail.Ru Group, Google та інші інтернет-компанії.

Зокрема, російськомовний розділ інтернет-енциклопедії «Вікіпедія», який проводив у середині липня «страйк» проти цього документа, заявляв, що його прийняття призведе до створення в Росії аналога «великого китайського файєрвола», за допомогою якого влада КНР блокує небажану - в їхньому уявленні - інформацію.

інтернет медіа цензура росія

Знак гривні
Знак гривні