Льодовий щит Гренландії почав танути із небаченою швидкістю

Менше ніж за тиждень площа, на якій тане лід, збільшилася з 40% поверхні до майже 100%. Такий масштаб спостерігається вперше за всю 30-річну історію супутникових спостережень.

Нижче показані фотографії, отримані з трьох супутників НАСА за 8 та 12 липня. На зображенні світло-рожевим показани зони, на яких розтавання льоду помітив лише один супутник, темно-рожевим - два або три супутника. Супутники міряють трохи різні показники, і час їх проходження над Гренладією також відрізняється, тому разом вони дають об'єктивну картину того, що там відбувається.

Влітку, частина льодового покриття Гренландії завжди трохи розтавала, однак ніколи в таких масштабах, і ніколи з такою швидкістю. За 30 років спостережень подібне відбувається вперше. Практично все покриття, від тонкого краю льоду на межі острова, і до двомильного шару в центрі, у ці дні тане під впливом екстремально високої температури.

Вчені намагаються підрахувати, наскільки така швидкість вплине на збільшення кількості води в океані, причому вони не були готові до такої зміни ситуації - ми спостерігаємо один із багатьох прикладів глобальної кліматичної катастрофи (якої, звичайно, не існує - ред.), коли передбачити такі процеси ставатиме все важче і важче.

Нижче показані фотографії того, що відбувається у ці дні з одним з найбільших утворень Гренландії, льодовика Петермана. Ширина смуги - 20 кілометрів. Фото зроблені протягом 16 та 17 липня. На цьому льодовикові утворюються найбільші айсберги (останній схожий випадок був в 2010 році), однак історично ще ніколи зона, де вони відколюються, не була розташована так далеко у напрямку до центру острова.

клімат катастрофа

Знак гривні
Знак гривні