Бійтесь, депутати – громадськість стежить за вами! Запущено інструмент передвиборчого аудиту – Чеснометр (ІНФОГРАФІКА)

Громадський рух "Чесно" запустив новий інтерактивний інструмент передвиборчої люстрації, за допомогою громадськість зможе оцінювати діяльність народних депутатів і майбутніх претендентів на парламентське крісло.

За словами одного з ініціаторів руху "Чесно" Олега Рибачука, створена колосальна аналітична база, яку зможуть доповнити своїми відомостями виборці на сайті організації.

"Політики і ті, хто бажають займатись нею, відтепер перебуватимуть під безпосереднім громадським контролем. Ми розробили критерії, які дозволяють оцінити роботу народних депутатів, дотримання ними своїх обіцянок, а відтак віртуальна програма видасть конкретний аналіз щодо кожного з них", - розповів він.

Рибачук повідомив, що за даними їхнього "Чеснометру" лише троє нардепів нинішнього парламенту відповідають усім вимогам. Решта допускалась порушень, найчастіші з яких - передача картки для голосування, відсутність у залі засідань.

Згідно з проведеним моніторингом, "Чеснометр" показав, що 88 депутатів Верховної Ради порушили права і свободи громадян. 149 депутатів парламенту – змінювали політичну позицію, 198 причетні до корупційних дій, 381 народний обранець має «непрозорі» декларації про доходи, 419 – недобросовісно голосували і 234 прогулювали засідання парламенту та комітетів.

Всіх політиків "на доброчесність" перевіряли за 6 критеріями: відсутність фактів порушень прав і свобод людини, незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців, непричетність до корупційних дій, прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя, особисте голосування в парламенті та участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

"По суті, ми дали громадськості інструмент, за допомогою якого відбуватиметься очищення політичного процесу. Виборець зможе керуватись не емоціями чи симпатіями, а аналізом. Під такий же аудит підпадуть і кандидати у депутати", - зазначив Рибачук.

У найближчі два тижні презентацію "Чеснометра" планують провести у 26 містах України.

Інфографіка зроблена на основі критеріїв зібрних кампанією "Чесно" і закладених в "Чесномерт"

депутати чеснометр вибори-12 інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні