Слова welcome та qwerty є найпоширенішими паролями в інтернеті. Після паролю password

Минулого тижня стало відомо про викрадення хакерами понад 400 тисяч паролів поштової служби Yahoo Mail. Втім, ця прикра подія дала чудову нагоду оцінити психологію людей, що обирають паролі для захисту персональної інформації в Мережі.

Шведський експерт із безпеки інформації Андерс Ніллсон та Деклан МакКалаг із CNET проаналізували "розкриті" паролі. І виявили - а Капітан Очевидність підтверджує достовірність цього епохального відкриття - що найчастіше в цій якості використовують рядки символів на кшталт "abcdef” (алфавітна послідовність), “qwerty” (послідовність символів на клавіатурі), "12345" (зрозуміло що).

Втім, цікавішою є виявлена Ніллсоном послідовність "базових слів", що найчастіше використовуються як паролі. Це такі слова:


password
welcome
qwerty
monkey
jesus
love
money
freedom
ninja
writer

До десятки також уходять “sunshine” (світло) та “princess.” Серед імен, вжитих як паролі, найчастіше трапляються michael, jordan, and michelle.

Схоже, це тема непоганого психологічного дослідження в дусі славнозвісних "британських учених" - чому в списку паролів monkey ("мавпа") йде попереду jesus (чи означає це перемогу в масовій свідомості ідей дарвінізму над ідеями клерикалізму та креаціонізму :-)), чи свідчить "вищість" пароля money ("гроші") над freedom ("свобода") про приховану фальш демократичних цінностей. Ну і звісно ж, чи є найбільша частотність використання слова "password" (пароль) в якості пароля стовідсотковим підтвердженням того, що обмежені тупаки в інтернеті складають абсолютну більшість.

Ще одна характерна риса - це те, що більшість паролів закінчується цифрою "1-9", і "1" зустрічається найчастіше. Порада "Текстів" - якщо ви таки хочете захистити свою пошту найпримітивнішим паролем із цифрами, пишіть ці цифри, натиснувши кнопку Shift. Не 12345, а !@#$%. Ще краще - не в англійській, а в кирилічній розкладці клавіатури (!"№;%) А ще краще -натискати Shift почергово, !2№4%

інтернет психологія

Знак гривні
Знак гривні