Чим більше людей, які вірять у пекло, тим менше рівень злочинності?

І навпаки, чим більше людей у країні вірять у рай та янголів, тим злочинність вище. Принаймні, саме такі результати отримали низка американських дослідників.

Після аналізу даних про 140 тис. людей з 67 країн, за період у 26 років, психологи з Орегону та Канзасу побачили, що рівень злочинності значно нижче у країнах де більше людей вірять у пекло, ніж у тих де вірять у рай.

Свій результат дослідники отримали, після того як вирішили розглядати релігійність не як монолітну конструкцію, а як набір декількох базових переконань.

Різноманітні кола Дантового пекла, як їх зобразив у свій час Ботічеллі

Попередні результати, надруковані в міжнародному журналі Психологія Релігії показали, що студенти, що вірять у бога який прощає, списують частіше, ніж ті, що вірять у бога, який напевне покарає за неправильну поведінку.

Цікаво, що дослідники з Гарварду в 2003 році встановили, що ВВП розвинутих економік більше у тих країнах, де люди схильні вірити у пекло ніж у рай.

(Ще більш цікаво, що за твердженнями ряду дослідників, значна частина психологічних та медіко-біологічних досліджень за останні декілька десятків років містять помилку або у методології, або в аналізі результатів, через що їх не варто сприймати занадто серйозно - ред.)

наука психологія суспільство

Знак гривні
Знак гривні