Виробник ігор Valve найняв відомого економіста, щоб той допомагав регулювати віртуальні світи

Яніс Варофакіс, професор економіки, став відомий завдяки участі у дебатах щодо кризи євро. Непересічна компанія Valve, виробник популярних комп'ютерних ігор(Half Life та багато інших), вирішила найняти його у якості консультанта, щоб покращити економіку своїх віртуальних світів, в яких беруть участь мільйони гравців.

Ідея запросити економіста виникла у керівництва Valve коли вони побачили аналогію: спроба поєднати дві різні економіки двох окремих віртуальних світів (за допомогою єдиної валюти) призвело до дисбалансу у грошових розрахунках, після чого керівники компанії зрозуміли: те що вони бачать перед собою, це віртуальні "Німеччина і Греція"

Ситуація з Valve та економістом дуже нагадує зав'язку книги письменника-фантаста Чарлі Штроса "Halting State"

Варофакіс, грек за походженням, із свого боку вважає що потрапив у економічний рай, і ось чому. Він послідовний критик економетрики у сучасному вигляді, і вважає її не формою прикладної статистики, а скоріше формою комп'ютерізованої астрології. Замість того, щоб займатися перевіркою економічних теорій за допомогою даних, економетрика на думку Варофакіса, скоріше знаходить емпіричні регулярності, без можливості встановити що є причиною, а що - наслідком.

На противагу нашій неможливості робити справді наукові перевірки економічних теорій в реальних умовах, доступ до віртуальних світів Valve надає вченому небачену досі можливість для експериментів у масштабах всієї економіки.

В умовах віртуальних економік не лише кожна транзакція занотована і може бути вивчена, але й досить швидко можна міняти базові умови, що визначають зрештою всю економіку. Після такої заміни залишається лише відкинутися на спинку крісла, і спостерігати як буде себе поводити громада, як будуть змінюватися ціни, які нові стилі поведінки учасників будуть виникати - це справді рай для дослідника.

Що із цього вийде? Ми із захопленням будемо слідкувати за процесом на блозі Варофакіса у Valve

P.S. Хто ще не читав абсолютно фантастичну "Книгу молодого працівника" від Valve, дуже рекомендуємо! (англійська мова, pdf)

економіка майбутнє комп'ютери мережі

Знак гривні
Знак гривні