Тільки Яценюк об'єднався з Тимошенко, як йому теж хочуть пришити кримінал. Заява про злочин надійшла з Донецька

Генеральна прокуратура України 5 червня отримала від донецького адвоката Володимира Оленцевича заяву про злочин.

У своїй заяві адвокат просить прокуратуру провести перевірку і порушити щодо лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка кримінальну справу - за вчинення злочину 18 грудня 2007 року (в період з 4 грудня 2007-го по 12 листопада 2008 року Яценюк був головою Верховної Ради України).

Адвокат просить ГПУ порушити справу за ч. 2 ст. 364 КК України - «Зловживання владою або службовим становищем». Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Заява адвоката, за його ж словами, побудовано на тому, що на засіданні Верховної Ради України 18 грудня 2007 року була порушена процедура приведення до присяги Кабінету міністрів на чолі з Юлією Тимошенко, коли у парламенті «в ручному режимі» пройшло голосування щодо складу уряду, і для підрахунку поданих голосів лічильної комісії потрібен час, для чого було оголошено перерву.

«Під час перерви тодішній глава парламенту Арсеній Яценюк запросив майбутніх міністрів до себе в кабінет, де вони і підписали текст присяги про вступ до посади», - цитує Оленцевича «ОстроВ».

За його словами, після оголошення результатів голосування за склад Кабміну Яценюк підписав протокол про призначення, і вже через лічені секунди оголосив про те, що присяга підписана кожним новопризначеним міністром.

Проте, підкреслює адвокат, в перерві засідання, під час підрахунку голосів, тобто під час підписання присяги нові міністри де-юре не були ще призначені на свої посади, а значить, за законом, не були посадовими особами.

Оленцевич наполягає, що Яценюк, будучи посадовою особою, умисно, в особистих інтересах, використовував службове становище всупереч інтересам служби, розповсюдив завідомо неправдиву інформацію «про наявність необхідної для Кабміну кількості підписаних саме членами Кабміну текстів присяги».

Адвокат вважає, що дії Яценюка у Верховній Раді 18 грудня 2007 спричинили за собою тяжкі наслідки "у вигляді відсутності в Україну з 18 грудня 2007 року по 10 березня 2010-го повноважного Кабінету Міністрів України як вищого органу в системі органів виконавчої влади України ».

Оленцевич просить Генпрокуратуру провести перевірку вищевикладених фактів, взяти пояснення у 24-х колишніх міністрів, в тому числі - у Юлії Тимошенко, Юрія Луценко, Олександра Турчинова, Григорія Немирі та інших, з'ясувавши, де і коли 18 грудня 2007 року вони підписали тексти присяги, а також де і коли вони передали ці тексти Яценюку.

Оленцевич вважає, що у Генпрокуратури є всі законні підстави порушити проти Яценюка кримінальну справу.

Довідка: адвокат Володимир Оленцевич відомий тим, що подавав позови про скасування звання героїв України для Степана Бандери, Романа Шухевича, Василя Стуса та Володимира Івасюка

закон яценюк злочин абзац

Знак гривні
Знак гривні