В УНІАН змінили головного редактора. Профспілка стверджує, що незаконно

Учора ввечері, 15 травня, головного редактора найбільшої інформаційної агенції України УНІАН Олександра Харченка було усунуто з посади. Журналісти агенції вважають, що це черговий крок до знищення незалежних ЗМІ в Україні.

Після 18.00 призначений у березні Генеральний директор ТОВ "Агентство УНІАН" Вадим Осадчий запропонував йому "піти по-хорошому", отримавши матеріальну компенсацію. Коли О.Харченко не погодився, його було ознайомлено із наказом "Про переміщення Харченка О. О. в інший структурний підрозділ". З формулюванням: "у зв'язку із необхідністю вдосконалення системи подачі матеріалів для публікації на веб-сайті, підвищення якості роботи редакторів сайту, покращення інформативності та грамотності матеріалів, що публікуються, керуючись Ч.2. ст.32 Кодексу законів про працю Україну - наказую: Харченка Олександра Олександровича, головного редактора, перемістити з 15.05.2012 року в структурний підрозділ Веб-сайт УНІАН на посаду головного редактора".

Сьогодні зранку, 16 травня, на планірці В.Осадчий повідомив керівникам підрозділів про зміни в структурі агентства і представив нового шеф-редактора агентства Михайла Ганницького, який був призначений заступником О.Харченка у грудні минулого року через голову головного редактора.

На зауваження представника профспілкового осередку НМПУ про те, що такі дії суперечать законодавству, генеральний директор заперечив і сказав, що це не звільнення, а переміщення, передбачене КЗпП. На запитання про причини усунення Харченка з посади Осадчий відповів: "Особисті".

Сьогодні на 16.30 нове керівництво скликає збори трудового колективу, щоб представити нового шеф-редактора та керівників новостворених підрозділів. Олександр Харченко заявив, що категорично не згоден з наказом, який є незаконним, оскільки така зміна посади аж ніяк не є "переміщенням", і буде оскаржувати його в суді та органах прокуратури,яка має стежити за порушенням трудових прав.

Олександр Харченко вважає це продовженням політики знищення незалежних ЗМІ в Україні, як це було зроблено з "Газетой по-киевски", телеканалом "СІТІ" та іншими ЗМІ.

медіа свобода слова змі

Знак гривні
Знак гривні