Північна Корея проводить проти іншої Кореї асиметричну кібер-війну

На цей раз замість промінів Чучхе територію Південної Кореї осяяли радіосигнали, які заважали дії навігаційних систем (GPSів).

Північна Корея, за твердженням офіційних осіб Південної Кореї, використала у своєму прикордонному місті Каесон декілька установок по придушенню сигналів GPS російського виробництва (великі радіо-випромінювачі, змонтовані на вантажівках - їх ще називають GPS-джамерами ). Радіус дії такого джамера - близько 100км.

Протягом останніх двох тижнів вони тричі випробовували свої нові іграшки, від чого GPSи на двох найбільших аеропортах Сеула тимчасово виходили з ладу (останній раз пристрої відмовили одразу на 553 повітряних суднах, що знаходилися в зоні дії джамерів )

Джамери є черговим елементом загальної стратегії Півночі - вони сподіваються паралізувати життєдіяльність Півдня, б'ючи по тому, що Південна Корея все більше покладається на складну цифрову інфраструктуру.

Іншою частиною цього плану є щорічне збільшення ресурсів, які Північ витрачає на підготовку хакерів. Останніми військовими діями цього підрозділу армії Південної Кореї була масована атака на торговельні майданчики та найбільші сайти країни весною 2011 року.

У якості висновку: завжди корисно вміти визначати своє місце розташування не лише за допомогою модних GPSів, які в один чудовий день можуть перестати працювати, але й старими аналоговими способами - по зіркам, сонцю та секстанту з астролябією.

корея кібервійна технології

Знак гривні
Знак гривні