Педагогічна поема. В педучилищі Шахтарська систематично експлуатують дітей

Гучний скандал розгорівся в місті Шахтарськ Донецької області. Студентки місцевого педучилища, віком від 17 до 19 років щодня після уроків копали газони та очищали від сміття територію біля свого навчального закладу. Трудову активність дівчат під суворим оком вихователя показали центральні канали. При цьому одна з вихованок - 18-річна Тетяна Коченкова розповіла на камеру, що до прибирання учениць змушують кожен день, в тому числі й під час уроків. Після таких прибирань вони приходять в гуртожиток, а на уроки вже сил не залишається.

Юристи заявили, що використання праці дітей, яким не виповнилося 18 років є порушенням норм конвенції «Про захист прав дитини», а покарання за це - до 5 років в'язниці. Тут і закрутилося...

Після сюжетів у ЗМІ в Коченкової викладачі вилучили телефон, а потім і ноутбук, який належав її подрузі. «Я на ноутбуці заходила в соцмережі й розповідала про конфлікт. У мене вчителька забрала телефон, потім викладачі заходили на мою особисту сторінку, читали повідомлення і дивилися особисту інформацію. Довелося спочатку поміняти пароль, а потім тимчасово видалити сторінку», - розповіла Тетяна. У середу, 25 квітня, коли в Шахтарськ приїхали журналісти з різних видань, дирекція педучилища замкнула гуртожиток і нікого звідти не випускали нібито через рішення студентської ради.

«Ми були змушені, щоб забрати Таню, викликати міліцію і написати заяву про незаконне утримання людини, про факти примусової праці й незаконного збору коштів - зі студенток брали по 20 грн на граблі та інший інвентар», - говорить член профспілки «Студентська дія» Олександра Дворецька, яка приїхала з Сімферополя підтримати Коченкову.

Дівчину випустили з гуртожитку, але в ніч з середи на четвер вихователь попросила її переночувати в іншій кімнаті, яка знаходилася поруч з кімнатою викладача. А в четвер вранці, за словами Тетяни, її, на давши вмитися, відвели в училище, де тримали в кабінеті, поки йшла нарада керівництва. «Потім я пішла проходити практику в школу, а потім ми пішли писати заяву в міліцію. Пішли 14 осіб з групи, інших не було», - каже Тетяна Коченкова. Студенти написали ще одну заяву в райвідділ, де виклали усі події.

В адміністрації педучилища кажуть, що ніякого примусової праці у них немає. «Тетяна Коченкова, якій 18 років, в прибираннях території та суботниках не брала участь. Що стосується прибирань, існують накази Міносвіти, обласного управління освіти, міського голови про прибирання території. Керуючись цими документами, студенти добровільно виходили і займалися прибиранням. Працю неповнолітніх ми не використали. Зараз цією справою займається міліція - нехай розбирається. За результатом їх перевірки будемо вживати свої заходи. Я не хочу зараз подавати в міліцію ніяких заяв - думаю, що скандал штучний і він скоро затихне», - сказав газеті "Сегодня" заступник директора педучилища Віктор Назаров.

Як повідомляє прес-центр Донецького облуправління міліції, правоохоронці міста проводить дослідчу перевірку викладених фактів щодо порушення прав Тетяни Коченковой. «За її результатами буде дана кваліфікована правова оцінка діям учасників інциденту, про що вона буде проінформована додатково», - кажуть у міліції. Тетяна, між тим, не хоче ночувати в гуртожитку і збирається жити у бабусі.

Тетяна Коченкова

донеччина освіта злочин

Знак гривні
Знак гривні