Східні регіони Росії незабаром стануть окремою державою?

Як повідомляє "Коммерсант", в Росії готуються прийняти закон, що надасть безпрецедентні повноваження майбутній Державній компанії по розвитку Далекого Сходу та Східного Сибіру (всього - 60% території країни).

"Далекосхідна республіка", як її вже встигли назвати журналісти, отримає привілеї не платити податки, а також буде виведена з-під дії більшості федеральних законів про надра, ліс, землю, містобудівництво, трудову діяльність та громадянство. Серед іншого, Компанія зможе забирати у держави і видавати ліцензії на розробку корисних копалин.

Територія цієї нової прото-держави буде складатися з Алтаю, Бурятії, Саха (Якутії), Туви, Хакасії, Забайкальского, Камчатського, Красноярського, Приморського, Хабаровського, Амурського країв, Амурської, Іркутської, Магаданської, Сахалінської та Єврейскої автономних областей і Чукотського АО.

Задачею Держкомпанії стане "залучення інвестицій в освоєння територій Сибіру та Далекого Сходу та ефективного використання природних ресурсів". Штаб-квартирою нового утворення буде Владивосток. Для компанії суттєво спрощують процедури надання прав використання надрами і лісними ресурсами, та процедури що регулюють містобудівну діяльність та земельні відносини.

Громадяни РФ, що беруть участь в проектах, отримають держпідтримку (допомога на облаштування після переселння, компенсація оренди житла), а іноземці — пільговий порядок оформлення роботи, проживання та отримання громадянства.

Також, компанія може отримати без конкурсних процедур право використання надр та лісних ресурсів на ділянках, де "будуть реалізовані інвестпроекти"

Схоже, що керівництво Росії, розуміючи загрозу китайської експансії в регіоні, хоче створити своєрідний "Дикий Захід" з особливими економічними можливостями, для того щоб стимулювати переселення значної кількості населення з європейської частини країни та інших країн СНД.

Однак скоріше за все, майбутня Держкомпанія в тій системі, що зараз діє в Росії, буде не способом прискорити економічне зростання, а натомість, стане інструментом для хабарництва та розкрадання ресурсів у небачених до цього, грандіозних масштабах.

Також, песимісти називають майбутнє утворення "Новим ГУЛАГом" - нагадаємо, старий теж працював незалежно від усього, і підпорядковувався напряму Москві.

Ну, і фінальний штрих - компанія в обхід всіх інших органів буде підпорядковуватися напряму лише президенту В. Путіну

далекий схід росія

Знак гривні
Знак гривні