Друкарня, яка заплатила Януковичу $2 млн. гонорару загорілася.

Декларації працівників Адміністрації президента, оприлюднені прес-службою глави держави в суботу, 14 квітня, викликали жваві обговорення в інтернеті. Найбільший резонанс припав на декларацію самого гаранта Коституції Віктора Януковича, в якій користувачі соціальних мереж розгледіли класичний приклад легалізації доходів – через книговидання.

Зокрема, в декларації президента вказано, що з сукупного доходу в 17 млн 362 тис. грн. тільки в якості авторського гонорару Янукович отримав аж 16 млн 499 тис. грн. (поверх $2 млн).

А оскільки усім відомий той факт, що в 2011 році президент надрукував тільки одну книжку "Opportunity Ukraine", в якій журналісти вгледіли ознаки плагіату й встановили, що за неї було заплачено не автору, а австрійському видавництву за друк, то прес-служба гаранта швиденько видала прес-реліз з поясненнями.

В повідомленні прес-служби зазначається, що авторська винагорода була виплачена Віктору Януковичу донецьким ТОВ «Друкарня «Новий світ» за книги «Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок», «…І рік при владі. Від кризи – до економічного зростання», «Здолати шлях», «Як Україні далі жити», а також на літературні твори, які у майбутньому будуть створені автором.

Прикметно, що книги були написані Януковичем у 2005-2010 роках, а заплатили йому за них тільки в 2011-му.

Ще більше інтересу викликав той факт, що напередодні оприлюднення декларації президента в друкарні «Новий світ» сталася пожежа. Як повідомила прес-служба управління МНС в Донецькій області, пожежа почалася близько 5 години ранку 12 квітня. «Займання сталося у приміщенні цеху лакофарбового друку на першому поверсі. Вогнем пошкоджено флексодрукарний станок. Загиблих та постраждалих немає», - говориться в повідомленні МНС. Але здавалося б таку незначну пожежу гасили аж 6 пожежних підрозділів, то ж найімовірніше, що згоріло в друкарні багато чого, не виключено, що й документи щодо виплат Януковичу.

В решті решт прес-служба гаранта, бачачи, що цікавість до його декларації не «перебили» навіть пасхальні святкування, оголосила, що Янукович збирається перерахувати свої гонорари на доброчинність. «У цьому році ті кошти, які я отримав від видання деяких своїх книжок, я всі буду спрямовувати тільки на допомогу бідним людям, тим, хто хворіє, і, безумовно, перш за все, дітям», - сказав глава держави після великоднього богослужіння в Києво-Печерській Лаврі.

Цікаво, що згідно тієї ж декларації, у 2011 році Януковичем було перераховано на доброчинність тільки 120 тис. грн. – дитячому будинку «Багатодітна сім'я Михайла Жара».

Віктор Янукович

Отож, Янукович минулого року став найбільш оплачуваним письменником України, а ТОВ «Друкарня «Новий світ», яка спеціалізується на друкові періодики, стало єдиним українським видавництвом, спроможним оплатити такі занебесні гонорари. Не дивно, що користувачам соцмереж здалося, наче чинна влада має їх за дурнів.

Сергій Льовочкін

Не менш цікавою виявилась і декларація керівника Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Згідно даним з неї, з 7 млн 736 тис. грн. доходу в минулому році 7 млн 419 тис. 589 грн. він отримав у якості дивідендів. Такі дивіденди не дивина, якщо врахувати, що згідно декларації, на банківських рахунках глави АП знаходиться 127 млн 587 тис. 271 грн. От тільки дивує те, що поверх 126 млн грн. (більше $16 млн) на ці рахунки було покладено саме минулого року.

Поки Льовочкін не пояснив, звідки на його рахунках взялася такі гроші, бо, якщо вірити тій же декларації, ані майна, ані цінних папері на таку суму він не продавав. Однак, не виключено, що Льовочкін потім пояснить, що ці гроші були вилучені за оборудки попередніх років, або ж просто зняті з одного депозиту й покладені на інший.

янукович корупція льовочкін влада

Знак гривні
Знак гривні