Знаменита Британська Енциклопедія більше ніколи не вийде у друці

Останнє видання Британської Енциклопедії, опубліковане в 2010 році, стане останнім у буквальному сенсі цього слова. Компанія-видавець "Британіки" повідомила, що енциклопедія більше ніколи не виходитиме у друці. Майбутні видання будуть виключно цифровими.

Поява Британської Енциклопедії в 1768 році стала одним із тріумфів ери Просвітництва, подвижники якої вважали поширення знань серед писемних та освічених людей своїм обов'язком. На той час аналогів Британіки як джерела "загальних знань" майже не було. Її перше видання у трьох томах являв собою скомпресований виклад фактично усіх знань, на той час доступних людству.

244 роки по тому стало зрозуміло, що поява Інтернету позбавила сенсу таку форму збереження знань, як друковані багатотомні енциклопедії (егеж, що вони заспівають коли щезне електрика і зіпсуються усі цифрові носії даних! - ред.). Останнє видання Британіки нараховувало 32 томи і продавалося за 1395 доларів. Показові цифри продажів: лише 8 тисяч комплектів були продані, ще чотири тисячі досі лежать на складах. Для порівняння, в 1990 році, саме напередодні ери Інтернету, компанія-видавець розповсюдила 120 тисяч комплектів енциклопедії. Наразі ж 99% її доходів мають інші джерела, аніж друк.

На жаль, нічого тут не вдієш: порівняно з веб-інтерфейсом сучасних інтернет-енциклопедій їх паперовий аналог є абсолютно незручним для користування, та ще й дорогим. Втім, упорядники Британської Енциклопедії вважають, що їх завдання - не випускати той самий продукт, який вони почали випускати чверть тисячоліття тому, а виконувати ту ж саму місію розповсюдження знань, тільки за допомогою нових носіїв.

література відходить епоха історія

Знак гривні
Знак гривні