Позитив від науковців: люди трохи краще, ніж ми усі думали

Дуже цікаві результати отримали дослідники Fiery Cushman, Allison Gaffey, Kurt Gray, та Wendy Mendes. Їх робота ще раз підтверджує загальний тренд останніх декількох десятиріч: схоже, що ми маємо вбудовані на фізіологічному рівні механізми по відмові від насильства. У більшості нормальних ситуацій, нам фізично не подобається чинити боляче іншим людям або живим істотам.

Дизайн експерименту був дуже цікавим - одна й та ж сама група людей по черзі виконала три типи вправ: дивилася на відеозаписи де людям вчиняли фізичні пошкодження (деякі з них -важкі), робила безневинні дії, на кшталт різали хліб або забивали цвяхи, і нарешті імітували насильство над іншими людьми з використанням тих самих рухів (див. фото нижче - у нижній частині фото людина забиває гвіздок, у верхній - імітує що б'є молотком по нозі, "жертвами" були власне дослідники").

Ключовий момент - на верхній частині фото. Піддослідні знали і були проінструктовані, що вони не вчинять фізичної шкоди (пістолет - не заряджений, молотком не можна доторкатися до ноги) , тобто чітко усвідомлювали що це імітація. Тим не менше, усі показники що вказують на стрес і відторгнення - тиск, серцебиття, збільшення відтоку крові від шкіри (вазоконстрикція - від чого люди бліднуть), були найбільшими саме під час імітації насильства.

Схоже, що внаслідок довгого існування в групах, яке вимагало кооперації а не війни один з одним, механізми придушення у собі потягів до насильства вбудовані в нас на фізіологічному рівні, і ситуації коли люди все таки спричиняють біль іншим живим істотам, викликають в організмі досить серйозний стрес.

Варто зауважити, що з цим явищем тісно пов'язана інший момент: все описане стосується лише ситуацій, коли насильство вчиняється на близькій відстані, "обличчя до обличчя". Натомість, натиснути кнопку, яка призведе до якогось дистанційного вибуху авіаційної бомби, або запустити ракету, що влучить у ціль на далекій відстані, або вистрелити з снайперської гвинтівки - психологічно значно легше, тому що вказаний механізм не спрацьовує.

Саме тому акт насильства, вчинений за допомогою рук, зблизька, сприймається суспільною думкою значно гірше, ніж за допомогою засобів на відстані, навіть якщо наслідки однаково важкі.

наука психологія

Знак гривні
Знак гривні