Бозон Гіггса знайдено(майже)! Причому відбулося це не на Великому Адронному Коллайдері

Звичайно, ми визнаємо що головна подія на сьогодні, це третій IPad. Однак можливо комусь буде цікаво, що у цей же день, 7 березня 2012 року, на конференції в Італії, фізики з лабораторії Фермі (США) зробили важливе оголошення. За наслідками обробки даних останнього експерименту на Теватроні (до свого закриття восени минулого року це був найбільший, до ВАКа, прискорювач частинок), вдалося побачити сліди бозонів Гіггса.

Результат фізиків з Фермі-лаб вкладається в 2-сігма інтервал похибки вимірів ( ймовірність помилки 5 до 100). І хоча відкриття бозона Гіггса ще формально не відбулося (для цього точність результату повинна бути 5-сігма, - у такому випадку ймовірність помилки складає 1 до 3.5 мільйонів )- за твердження фахівців, тепер "доловити" бозон є лише справою часу, та існує загальний консенсус що це має відбутися вже незабаром.

Результати американців також дозволили суттєво звузити інтервал енергій, в якому будуть продовжені пошуки бозона, тепер вже на Великому Адронному Коллайдері.

Це означає, що Стандартна модель підтверджує свою дієвість, і залишається головним способом пояснити, як влаштований світ на рівні елементарних частинок.

Схоже, що пошуки омріяного бозону Гіггса, який за цією теорією, дає масу усім іншим частинкам, вже добігають свого кінця (і почнуться нові - тому що Стандартна Модель грубо кажучи, пояснює лише незначну частину Всесвіту).

наука фізика

Знак гривні
Знак гривні