Виявлення надсвітлових нейтрино - помилка. Насправді вони повільніші за світло... або навпаки - ще швидші

23 лютого офіційний блог журналу Science повідомив, що в ході перевірок вдалося виявити можливу причину появи у нейтрино перевищення швидкості світла в експерименті в італійській лабораторії в Гран-Сассо (сучасна фізика вважає, що це принципово неможливо). Виявилося, що погане з'єднання в кабелі уповільнювало роботу обчислювальної системи і призводило до недооцінки часу руху нейтрино (і, отже, до помилкового збільшення швидкості).

В цей же день офіційний представник CERN Джеймс Гіллес заявив: "Це можливе пояснення, але ми не можемо знати цього напевно до тих пір, поки не будуть проведені подальші експерименти з пучком (нейтрино)." У прес-релізі CERN сказано, що всі, хто брали участь в роботі організації, повідомлені про результати перевірки.

Також там повідомлено, що вченим вдалося виявити ще один ймовірний ефект, який міг позначитися на кінцевому результаті. Він пов'язаний зі стандартом частоти, який використовувався для вимірювання часу руху елементарних частинок. Через цей ефект (суть якого в повідомленні не пояснюється) час руху нейтрино міг бути помітно переоціненим (а надсвітлова швидкість, отже, недооцінена).

Перші повідомлення про реєстрацію мюонних нейтрино, що рухаються зі надсвітловою швидкістю, з'явилося 23 вересня 2011 року. Тоді вдалося встановити, що нейтрино з CERN приходять в Гран-Сассо в середньому на 60 наносекунд раніше розрахункового часу. Як наслідок, виходило, що частинки рухаються з 1,0000248 світлової швидкості. За кілька останніх місяців з'явилася велика кількість різних пояснень цього ефекту, як теоретичних, так і практичних.

наука фізика

Знак гривні
Знак гривні