SOPA не пройде: світ піднявся проти цензури в Інтернеті (ІНФОГРАФІКА: ПІДСУМКИ АКЦІЇ)

18 січня стало днем, який сколихнув Інтернет. Тисячі веб-сайтів та мільйони користувачів Мережі висловили свій протест проти прийняття сумнозвісного законопроекту SOPA. Якби цей закон пройшов, це фактично означало б запровадження цензури в Інтернеті: будь-яка скарга правовласників зобов'язувала б провайдерів автоматично блокувати "підозрілий" веб-ресурс.

Наведемо перелік найвідоміших компаній та організацій, які заявили свою незгоду з подібними намірами і поставили вимогу відхилити законопроект SOPA та його більш м'яку" версію PIPA. Це Google, Yahoo!, YouTube, Facebook, Twitter, AOL, LinkedIn (найавторитетніша соціальна мережа для професіоналів), eBay, Mozilla Corporation, лабораторія Касперського (виробник відомого антивірусного сервісу), Roblox (сервіс віртуальних онлайн-ігр), Reddit (соціальний новинний ресурс), Wikipedia та Wikimedia Foundation, правозахисні організації "Репортери без кордонів", Human Rights Watch, ACLU. Ну і звісно, організація, що бореться з обмеженнями свободи інтернету - Electronic Frontier Foundation.

Серед опонентів SOPA та PIPA, список яких веде Центр демократії та технологій, - редакції Нью-Йорк Таймс, Лос-Анжелес Таймс, 34 інших організацій та кількасот видатних особистостей.

Сайт sopastrike.com підготував інфографіку, де наведено найважливіші факти, пов'язані із протестом 18 січня. Для того, щоб її подивитися, клацніть мишкою на картинці зліва, а потім збільшіть її на весь екран.

Деякі найбільш показові дані з цієї інфографіки:

- 10 мільонів підписів під зверненнями відхилити законопроект;

- понад 3 мільйони електронних листів;

- понад 15 тисяч сайтів, що взяли участь у акції протесту;

- 2,2 млн постингів у Твіттері з хеш-тегом #sopa

- станом на 16 листопада про своє опонування SOPA заявив лише один сенатор США. Станом на вечір 18 січня їх уже 34, 10 із них категорично проти закону.

інтернет цензура протест

Знак гривні
Знак гривні