Корейського диктатора Кім Чен Іра ховатимуть три дні

У Пхеньяні завершився перший день церемонії похорону лідера країни Кім Чен Іра, її показували провідні світові телеканали. Попрощатися з «улюбленим вождем», який помер 17 грудня від інфаркту, прийшли сотні тисяч північнокорейців, вони плакали і рвалися до саркофага.

Церемонія прощання з вождем почалася в палаці Кимсусан, офіційній резиденції батька Кім Чен Іра, першого президента КНДР Кім Ір Сена. Після його смерті в 1994 році палац став усипальницею вождя. Тут же, за повідомленнями північнокорейських ЗМІ, буде похований і Кім Чен Ір. Його забальзамоване тіло в скляному саркофазі займе місце в мавзолеї поруч з тілом батька. Разом із тілом Кім Чен Іра в усипальниці будуть виставлені його автомобіль, вагон спецпотягу, одяг і робочий стіл.

Для бальзамування Кім Чен Іра, як повідомляє південнокорейське агентство «Ренхап», до Пхеньяну запрошені російські експерти на чолі з Владиславом Козельцевим з Московського центру біомедичних технологій, що займаються збереженням тіла Леніна. Вони - одні з небагатьох іноземців, взагалі присутніх на похоронах. Офіційні іноземні делегації до Пхеньяну з нагоди церемонії не запросили.

Потім катафалк з труною в супроводі машин, серед яких військові джипи, автомобілі Mercedes представницького класу 70-х років і сучасні Volkswagen білого кольору, повільно вирушив по центральній площі. Солдати схиляли голову перед кортежем. Поруч з катафалком йшов син померлого вождя Кім Чен Ин з непокритою головою, він тримався за спеціальну ручку на катафалку.

Ще протягом кількох годин труну возили по проспектах Пхеньяну. Загальна протяжність маршруту склала 40 км.

Похорони Кім Чен Іра завершаться в четвер.

відходить епоха похорон

Знак гривні
Знак гривні