У Казахстані влада намагається придушити повстання нафтовиків. Десятки людей загинуло

За інформацією, що надійшла сьогодні з Казахстану, під час придушення повстання нафтовиків у м. Жанаозен внутрішні війська відкрили вогонь по людях. Двадцятеро людей загинуло (за останніми даними - 70 чоловік).

Усі дані про кількість жертв не підтверджені. Також, з'явилася інформація про те, що жителі міста (не нафтовики) вийшли на підтримку протестуючих. Більше того, почали страйкувати спочатку нафтові підприємства, на знак солідарності з мешканцями Жанаозену, а пізніше до них приєдналися багато інших підприємств. Начебто розпочинається загальнонаціональний страйк - оновлено в 19:49

Сьогодні понад 3000 осіб зібралися на мирний мітинг на головній площі міста в центрі Жанаозене. У розпал мітингу, у натовп цілеспрямовано врізався поліцейський УАЗик, у результаті чого урвався терпець протестувальників. Розлючений народ перевернув поліцейську машину і спалив. Також був спалений поліцейський автобус і юрта, встановлена ​​на площі «на честь свята», розгромлена трибуна.

Поліцейські розбіглися, до міста і площі були стягнуті внутрішні війська. Вони відкрили вогонь по нафтовиках. За даними організації активістів «Каражанбас» в результаті стрілянини поліцейськими, в Жанаозені вбито більше 20осіб. Нафтовики просять надати посильну допомогу. В Алмати до центру стягнуті також війська і поліцейські.

У Жанаозені горять адміністративні будівлі, місто в блокаді
Підтвердилася інформація про те, що в даний момент горять будівлі акімату міста Жанаозеня, управління виробничої філії нафтогазової компанії ОзеньМунайГаз. Місто Жанаозен відключили від інтернету, великі перебої зі стільниковим зв'язком.

13:20, Газета Республіка: «У нас почалася війна, повідомте всім!»

- Ми задихаємося, нас намагаються витіснити з площі, на наших хлопців напали поліцейські, їх так багато, напевно, з усього Казахстану стягнули, - постійно кашляючи, сказала нам по телефону Айман Унгарбаева, учасниця страйкового двіженія.В результаті сильного кашлю і задухи вона не змогла говорити далі.
Інша учасниця цього зіткнення Роза повідомила, що першу атаку страйкуючі витримали.

Зараз незрозуміло, на чиєму боці перевага, то вони нас, то ми їх. Але вже стягуються спецпідрозділи, і ще ця музика кричить на всю міць. Площа повністю оточена, нас оточили.

Потім раптово зв'язок обірвався, коли ж ми їй передзвонили, вона закричала: «Не дзвоніть більше, почалося!»

Останнім повідомленням від нафтовиків був крик Айман Унгарбаево]: «У нас почалася війна, повідомте всім!»

репресії протест казахстан

Знак гривні
Знак гривні