Wikileaks в нових Шпигунських Файлах розказує, хто продає обладнання для підслуховування (і в Україні також)

Масове перехоплення даних та прослуховування в масштабах націй - нова секретна багатомільярдна індустрія, в якій задіяно 25 країн (мапа).

З сьогоднішнього дня Wikileaks починає викладати файли -документацію щодо програм і обладнання, яке використовується для масового спостереження. Його розробляють близько 160 фірм, із згаданих вище 25 країн (у списку є дві фірми з України: перша, друга).

WikiLeaks разом з декількома журналістськими організаціями з різних країн починає розкривати цей прихований багатомільярдний ринок, який інтенсивно розвивається після 11 вересня 2001 року. Наразі викладено 287 документів.

Багато з комплексів для перехоплення даних можуть працювати без участі або навіть без оповіщення телекомунікаційних компаній. Спецслужби, військові поліція та інші силовики можуть масово і секретним чином перехоплювати практично всі існуючі способи електронної комунікації.

З інформації WikiLeaks стає зрозуміло, що таємне масове перехоплення комунікацій поширено не лише в країнах з диктатурами. Комплекси, які розробляються у високотехнологічних країнах, не лише продаються в Сирію, Бахрейн або Іран, але й успішно застосовуються в більш демократичних країнах.

Декілька прикладів можливостей обладнання і програм: компанія VASTech пропоує обладнання яке дозволяє записувати і зберігати дзвінки в масштабах всієї країни. Інші пропонують способи реєстрації місцезнаходження кожного мобільного телефону у великому місті з точністю до 50 метрів.

Також, на цьому ринку є продукти, які наприклад дозволяють одночасно інфікувати велику кількість комп'ютерів користувачів Facebook, або власників смартфонів.

Сьогодні під час презентації проекту на прес-конференції в Лондоні, засновник Wikileaks Джулієн Есанж попросив підняти руку тих, хто користується iPhone, Blackberry або Gmail. "Вас усіх намахують" - заявив він. Дуже ймовірно, що прямо зараз в черговій країні встановлюють обладнання, яке дозволяє перехоплювати все, що передається по означеним пристроям та службам.

Нижче на ілюстрації знаходиться пропозиція від одної з українських фірм, харківського "Альтрону". Картинку ми взяли з тільки що оприлюдненого архіву Wikileaks.

Це один з продуктів фірми, яких у неї значно більше, він дозволяє перехоплювати будь який інтернет-трафік, голосовий, мобільний та IP-зв'язок, та інші електронні комунікації, і моніторити все це з одного місця (гіпотеза: рівень прослуховування що пропонує ця фірма дозволяє визначити існуючи можливості, які є в наявності у СБУ)

схема роботи комплексу для прослуховування від "Альтрон"

Wikileaks скандал безпека

Знак гривні
Знак гривні