Обережно: ваш смартфон стежить за вами

25-річний комп'ютерник Тревор Екхарт виявив, що на мільйонах мобільних телефонів(Android, BlackBerry та Nokia) встановлено програму-шпигун Carrier IQ. Вона таємно, без відома власника, відстежує всі його дії - від роботи встановлених на телефоні програм до текстів отриманих ним SMS.

При цьому програма Carrier IQ не є витвором зловмисників "зі сторони" - її встановлюють на апарат компанії-розробники телефонів або мобільні мережі, які продають апарати разом із контрактним підключенням. Начебто з найкращою метою - відстежувати випадки несподіваних обривів зв'язку, аварійну зупинку програм, аномальний розряд батарей тощо.

Однак насправді можливості програми дозволяють їй мати прихований контроль практично над усіма діями споживача. У 17-хвилинному відеоролику Екхарт наочно демонструє, як програма Carrier IQ відсилає дані про кожну натиснуту на телефоні кнопку, як передає інформацію про надходження SMS - разом із текстом повідомлення, вказує місцезнаходження апарата і навіть відправляє зміст рядка, який введено у пошуковик Google. Вбудоване в Google шифрування не спрацьовує - адже інформація "крадеться" в самому телефоні. При цьому апарат може бути не підключений до мережі і навіть не мати SIM-картки - достатньо підключення до інтернету по Wi-Fi.

Більше того, всі ці дії програма виконує таємно - її важко побачити і неможливо вимкнути - щоб позбутися шпигуна, потрібно перепрошивати смартфон "незалежною" прошивкою, при цьому ризикуючи втратити гарантію. Для звичайних користувачів такий спосіб боротьби не підходить за визначенням.

Тревор Екхарт, який виявив програму-шпигун, кваліфікував її як "руткіт" - програмове забезпечення, що встановлюється таємно від власника і певним чином контролює чи обмежує його дії. У відповідь на це компанія Mountain View, яка є автором та продавцем програми Carrier IQ почала погрожувати хакеру судовим позовом та вимогою відшкодувати 150 тисяч доларів збитку. Творців шпигунської програми образило визначення їх продукту як "руткіта", а також те, що Екхарт завантажив з їхнього відкритого сайту документацію про користування програмою та виклав її на сайті-"дзеркалі". Компанія побачила в цьому порушення їхніх авторських прав - неймовірне нахабство, якщо врахувати, що їх творіння брутально порушує права користувачів на конфіденційність.

Відео, яке детально показує шпигунські функції Carrier IQ на смартфоні HTC з операційною системою Android

Втім, після втручання організації Electronic Frontier Foundation, яка надала Екхарту адвоката, компанія відмовилася від своїх претензій.

Однак радіти тут зарано - наразі очевидно, що в ситуації, коли все більше людей починають бути присутніми в "інформаційному просторі", виникає потужний інтерес стежити за їхніми діями, щоб використати цю інформацію якщо не з кримінальною чи тоталітарною, то принаймні з комерційною метою. І потрібні не менш потужні громадські контрзаходи, щоб виявляти та карати подібні шпигунські спроби.

гаджети технології безпека

Знак гривні
Знак гривні