Азаров зізнався: в наступному році кредитів МВФ Україна не отримає

Уряд вже майже рік обходиться без ресурсів Міжнародного валютного фонду (МВФ), стверджує прем'єр-міністр України Микола Азаров. І обійдеться в наступному.

Як повідомила прес-служба українського уряду, про це глава уряду сказав під час економічної прес-клубу за участю журналістів провідних економічних видань і експерта - головного наукового співробітника відділу державних фінансів Державного інституту економіки та прогнозування НАНУ Тетяни Богдан.

"Через півтора місяці буде саме рік, як ми не отримуємо від МВФ жодного долара", - підкреслив прем'єр.

Він зазначив, що відсутність кредитних міжнародних ресурсів не привела до проблем у країні: всі зовнішні зобов'язання уряд виконує сумлінно, всі соціальні програми фінансуються. "Ми цей рік прожили без проблем, проживемо і наступний", - запевнив Азаров, додавши, що протягом 2011 року за рахунок зваженої економіко-фінансової політики уряду вдалося стабілізувати як внутрішню ситуацію, так і скоротити співвідношення зовнішнього боргу до ВВП.

При цьому глава уряду підкреслив, що хоча в цьому році і не було траншів від МВФ, співпраця з Фондом не переривалася ні на один день, України продовжує співпрацю за програмою stand by. М. Азаров пояснив, що так звана пауза в запозиченнях виникла через вимогу МВФ підвищити тарифи на житлово-комунальні тарифи для населення, на що Кабінет міністрів висуває свої аргументи, чекаючи перегляду газових контрактів і визначення справедливої, обгрунтованої ціни на газ.

З одного боку, нібито й добре, що Україна обходиться без зовнішніх запозичень. А з іншого, ця "самостійність" забезпечена аж ніяк не економічними успіхами уряду Азарова. Ситуацію латають за відомим фольклорним рецептом, банальним перекроюванням української економічної "свитки" - відрізають рукави, щоб залатати дірку на спині. А найбільші дірки (комунальні та газові тарифи) просто залишають без уваги - все одно латати їх нічим. І ця практика може дуже сумно закінчитися: рано чи пізно власні ресурси для латання будуть вичерпані, а вільних зовнішніх ресурсів може просто не виявитися: зараз у черзі на економічну допомогу стоїть Греція, Італія та європейські банки. Більше того, якщо країну "клюне смажений півень", то вирішувати вимоги МВФ, без яких грошей нам не дадуть, доведеться по-живому - а підвищення цін на послуги ЖКГ та газ неминуче призведе до масового суспільного збурення.

азаров економіка мвф

Знак гривні
Знак гривні