Рейтинг легкості ведення бізнесу: порівнюємо показники Грузії і України, учимося в Малайзії

Свіжий Рейтинг легкості ведення бізнесу Світового Банку, надрукований 20 жовтня, ставить адекватну оцінку "реформам", що доблесно "проводяться" нині в Україні: за рік країна спустилась на 152-е місце з 149-го.

З країн Східної Європи і Центральної Азії Україна виграє лише у Узбекистану. З іншими регіонами краще себе не порівнювати – гірший рейтинг є лише у країн Центральної Африки.

Скажімо, порівняння України і Грузії (16 місце) показує відмінність між "реформами" і реформами. Згідно зі звітом Світового Банку, для того, щоб:

- відкрити бізнес в Україні потрібно 9 документів і 24 дні; у Грузії – 2 документи і 2 дні;

- отримати дозвіл на будівництво в Україні потрібно 21 документ і 375 днів; у Грузії – 9 документів і 74 дні;

- зареєструвати власність в Україні потрібно 10 документів і 117 днів; у Грузії – 1 документ і 2 дні.

Загальне податкове навантаження в Україні складає 57,1% з прибутку, тоді як в Грузії – 16,5%.

Коментуючи ці "досягнення" Павло Шеремета, президент і старший консультант інституту стратегії блакитного океану Малайзії пише у своєму блозі:

"Але ніхто не переконає мене, що маючи власну більшість у парламенті, при бажанні, не можна було суттєво покращити регуляторне середовище для бізнесу в країні.
Я чітко бачу це бажання, працюючи з урядом в Малайзії: питання легкості ведення бізнесу знаходиться в центрі уваги найвищих посадових осіб країни, починаючи з прем’єр-міністра.

Наполегливе порівняння себе з Сінгапуром (1 місце в рейтингу) дає результати: країна стрибнула за рік на 5 сходинок з 23-го на 18-е місце. І що важливіше, акціонерні товариства реєструються тепер в Малайзії за 1 день, а простий бізнес за 1 годину.

Я впевнений, що при бажанні і справжніх реформах Україна може зробити те саме. Чи може наша влада вважає, що ми заслуговуємо на менше ніж грузини і малайзійці?"

Джерело: Українська правда, Блоги

економіка грузія досвід реформи

Знак гривні
Знак гривні