Повстанці розповіли про обставини загибелі Каддафі

Розтин тіла лівійського лідера Муаммара Каддафі не зміг визначити, від чиєї кулі він загинув. Про це в четвер заявив прем'єр-міністр Національної перехідної ради Лівії Махмуд Джібріль, передає BBC News.

Джібріль розповів журналістам, що Каддафі був узятий в полон пораненим, але живим. Наказу про його знищення не було. Коли колишнього лідера джамахірії перевозили в лікарню, між його прихильниками і військами НПС сталася перестрілка, в результаті якої Каддафі отримав смертельне поранення в голову.

Агентство ІТАР-ТАСС з посиланням на арабський телеканал "Аль-Арабія" повідомляє, що трупи Каддафі і його сина Мутасіма пред'явили західним і арабським журналістам. На тілах помітні сліди розтину. Раніше повідомлялося, що вбиті були доставлені в місто Місурату, а похорони пройдуть вранці в п'ятницю в таємному місці, щоб уникнути паломництва прихильників колишнього лівійського лідера.

Точної інформації про те, що сталося з іншим сином Каддафі, Сейфом аль-Ісламом, як і раніше немає: одні джерела вказують, що він був поранений і захоплений у полон, інші стверджують, що йому вдалося сховатися, а треті наполягають, що він вже убитий.

Тим часом ЗМІ продовжують публікувати різні версії останніх хвилин Каддафі. Зокрема, повідомляється, що Каддафі і його прихильники намагалися втекти з обложеного Сирта, коли по їхній автоколоні було завдано удару з повітря. Про авіаудар по кортежу Каддафі вже після його загибелі оголосили представники НАТО і французьких ВВС. Ті, що вижили після нальоту розділилися, і Каддафі з невеликим числом прихильників сховався в каналізаційній трубі. Саме там його і виявили війська НПС.

Інформація про те, що відбувалося далі, різниться. Так, один зі свідків заявив агентству Reuters, що Каддафі вбив один з його охоронців ще до затримання. Інші військові, що брали участь у захопленні диктатора, розповідають, що той вже отримав вогнепальні поранення ніг і спини, коли його знайшли.

Свідки повідомляють, що Каддафі поклали в кузов автомобіля і мали намір відвезти в лікарню, але по дорозі прихильники колишнього режиму спробували відбити свого лідера, і в перестрілці його вбили. При цьому на відео, поширеній світовими ЗМІ, видно, як група розгніваних чоловіків витягує схожого на Каддафі чоловіка з автомобіля, кидає на землю і оточує. Один з високопоставлених джерел у НПС розповів Reuters, що ті, хто знайшов Каддафі, "побили його й убили".

Правозахисна організація "Міжнародна амністія" закликала НПС провести повне, незалежне і неупереджене розслідування обставин загибелі Каддафі, щоб встановити, чи був він убитий в бою або вже після затримання. Правозахисники нагадали, що родичам і наближеним диктатора повинен бути забезпечений справедливий суд.

Про загибель Каддафі, який одноосібно правив Лівією близько 42 років, стало відомо 20 жовтня 2011 року.

лівія смерть війна

Знак гривні
Знак гривні