Лауреатом Нобелівської премії з хімії став ізраїльтянин

Ізраїльський вчений Даніель Шехтман став лауреатом Нобелівської премії у галузі хімії. Відповідне рішення оголосили сьогодні у шведській Королівській академії наук.

Нобелівський комітет відзначив відкриття вченим квазікристалів. Як наголосили в комітеті, відкриття «принципово змінило уявлення хімії про тверді речовини».

Відкритий Шехтманом квазікристал подібний до звичайного і є однією з форм організації атомів. Однак, інформують у Нобелівському комітеті, він має низку унікальних властивостей, зокрема є регулярною структурою, яка не повторюється.

«До відкриття Шехтмана вважалося, що кристали складаються з правильно впорядкованих атомів, повторюваних тривимірних моделей. Віднині ми знаємо, що ці моделі не повторюють самі себе», – заявив голова Нобелівського комітету з хімії Ларс Селендер.

Квазікристали, як "звичайні" кристали і аморфні тіла - це одна з форм організації структури твердих тіл. Вони мають заборонені для звичайних кристалів осі симетрії, зокрема, сьомого, восьмого, десятого, дванадцятого і інших порядків, заборонені в класичній кристалографії.

Шехтман отримав першу мікрофотографію структури квазікристала в 1982 році - вчений працював з швидкоохолоджуваним сплавом алюмінію і марганцю складу Al6Mn. На відміну від звичних зображень кристалів, малюнок розташування атомів у квазікристалі не є періодичним. Результати Шехтмана були неоднозначно сприйняті науковим співтовариством - захищаючи свою роботу, вчений був змушений залишити дослідницьку групу, до якої він належав на той момент.

Ще купа дуже гарних картинок з кристалами

наука хімія

Знак гривні
Знак гривні