Шок! Новий планшет-читалка Amazon Kindle Fire - 7 дюймів і Андроїд за 199 доларів

Сьогодні в світі гаджетів відбулася значна подія: компанія Amazon, один з найбільших у світі сервісів із онлайн-продажів літератури, 28 вересня представила свій перший кольоровий планшетний комп'ютер з кольоровим екраном - Amazon Kindle Fire. Пристрій призначений у першу чергу для купівлі на Amazon електронних версій книг, журналів тощо.

Не вдаючись до перебільшень, скажемо, що ціна Amazon Kindle Fire - це шок. Очікувалося, що пристрій буде пропонуватися по 250 доларів, напередодні презентації почали циркулювати чутки про 300 доларів. Однак 199 доларів - це фактично демпінг, за таку ціну пристрій куплять мільйони людей. Прикметно, що на відміну від багатьох інших виробників гаджетів, Amazon здійснює легальні продажі Kindle в Україну (доставка коштує в районі 30-40 доларів). При цьому сам товар є дешевшим за 200 євро, а отже, не обкладається в нас ввізним митом.

Для Amazon цей напрямок не є новим - "читалки" Amazon Kindle вважаються одним з найкращих рішень для електронної літератури. Однак до цього часу Kindle були "классичними" представниками e-reader - вони мали чорно-білий дисплей e-ink, "заточений" під читання, але мало придатний для мультимедія. Працювати з Kindle в інтернеті також було незручно.

Натомість Amazon Kindle Fire - це повноцінний планшет, що має кольоровий сенсорний екран, придатний не лише для читання, але й для перегляду відео.

В сенсі "начинки" Amazon Kindle Fire є "середнячком": - 7-дюймова матриця з роздільною здатністю 1024 x 600 точок (тип матриці IPS, зміцнене скло Gorilla Glass), двохточковий мультитач, (одноядерний?) двоядерний процесор TI OMAP з частотою 1 гігагерц, 8 гігабайт пам'яті, бездротова мережа WiFi, але без мобільного зв'язку 3G (дуже зручна штука, яка дозволяє купувати та пересилати по електронній пошті книжки - причому сервіс є безкоштовним і працює в Україні. Вочевидь, версія з 3G вийде згодом, як це було з "класичними" Kindle). Операційна система - Андроїд версії 2.1.

Вихід повноцінного "читального планшета" насправді є подією, яка виходить за межі суто споживчої електроніки та "гаджетоманії". Схоже, ми є свідками нової потужної течії, яка починає охоплювати і Україну, а саме, переходу від друкованих до електронних засобів читання і продажу як літератури, так і періодики. На Амазоні онлайн-версії журналів "Тайм" чи Newsweek для читання на Кіндл коштують 2.99 долари, попсовий триллер можна знайти за 2-5 долларів, сучасний бестселер - за 10-15 доларів. Це в рази менше, ніж ціна друкованих аналогів.

Для України, де проблема дистрибуції періодики є дуже гострою, розповсюдження читалок на кшталт Kindle Fire може створити дуже серйозну і прибуткову можливість "прямих" продажів. Тому "Тексти" обов'язково будуть відстежувати цю тему.

література ринок технології

Знак гривні
Знак гривні