Газпром вчергове опустив Азарова. І слава Богу

Російська і українська сторона поки не домовилися про перегляд контракту, переговори будуть продовжені в найближчий час. Про це заявив журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, коментуючи заяву прем'єра України Миколи Азарова про домовленості по газовому питанню.

Раніше в понеділок український чиновник заявив, що сторони домовилися про перегляд контрактів від 2009 року і що Росія також погодилася на створення тристороннього газотранспортного консорціуму з Україною і ЄС.

"На даний момент ніяких домовленостей про зміну умов контрактів між "Газпромом" і "Нафтогазом" немає", - заявив Купріянов.

"Разом з тим, на переговорах, що відбулися в минулі вихідні, позиції з питань газової співпраці вдалося зблизити. Попереду ще дуже велика робота. Переговори будуть продовжені, у тому числі і на цьому тижні", - додав він.

Нагадаємо, джерело ZN.UA вчора повідомило про деталі нових газових домовленостей між Януковичем та Путіним. Про них на засіданні малого Кабінету міністрів заявив прем'єр Микола Азаров.

За словами Азарова, на зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича і Дмитра Медвєдєва була досягнута домовленість про зниження тарифу на транспортування газу територією України до рівня собівартості. У свою чергу, Росія знизить ціну на газ для потреб України у двох сферах: бюджетній та соціальній.

За словами прем'єра, у жовтні фахівці обох країн підготують необхідні документи, і в листопаді домовленості президентів будуть юридично зафіксовані.

В цьому сенсі цілком зрозуміла реакція Росії на "інформаційний злив". Однак якщо завдяки цьому буде зірвано нову схему газових торгів, цьому можна буде тільки аплодувати. Історія газових стосунків із Росією чітко показала наявність двох шляхів. Перший - це отримувати ринкову ціну за транзит і платити ринкову ціну на газ. У цьому випадку газотранспортна система України отримуватиме належні прибутки, а галузі, що споживають газ, дбатимуть про його ефективне використання та варіанти диверсифікації постачання. Більше того, Україна, яка є найбільшим покупцем російського газу, за всіма правилами ринку має право на великооптові знижки, і транзитні витрати для неї менші, ніж для західних імпортерів газу. Тому ціна газу для нашої металургії й хімії буде нижчою, ніж для країн Центральної й Західної Європи.

Однак, на превеликий жаль, Україна може піти "білоруським" шляхом - коли знижки на газ обмінюються на ті чи інші політичні або економічні поступки. При цьому дія знижок є дуже нетривалою (із моменту т.зв. Харківських угод, де знижка була отримана в обмін на базування Чорноморського флоту РФ у Криму, минуло якихось два роки, а вигода, отримана Україною, вже дорівнює нулю), а от політичні та економічні втрати мають стратегічний характер. У випадку роботи газотранспортної системи України "по собівартості" це призвело б тільки до одного - недоотримання транзитних прибутків до бюджету та системного погіршення стану трубопроводів, що загрожує техногенними катастрофами.

Рішення про "безплатне" транзитування російського газу є вкрай помилковим - і буде дуже добре, якщо чергове "опускання" Газпромом прем'єра Азарова приведе до зриву цієї ідеї взагалі.

газ газпром політика

Знак гривні
Знак гривні