Breaking: дослідники з CERN стверджують, що виявили нейтрино, які летять швидше ніж світло у вакуумі

Якщо це не помилка - а вчені заявляють що перепровірили результати багато разів, то наслідками може бути значна зміна наших наукових уявлень. Прийдеться переглядати більшість фізичних теорій 20-го сторіччя - від теорії відносності Ейнштейна до "стандартної моделі".

До того ж, цей фантастичний наразі результат може означати відновлення надії щодо можливості подорожів у часі, принаймні для авторів наукової фантастичної літератури.

Як повідомив REUTERS, міжнародний колектив учених заявив в четвер, 22 вересня, що результати 3-річного вимірювання руху нейтрино від лабораторії CERN в Женеві до найбільших в світі детекторів нейтрино в підземному дослідницькому комплексі у 120 км на південь від Риму показують, що нейтрино з тисяч експериментів долітали до детекторів на 60 наносекунд (0,00000006 секунд) швидше, ніж світло у вакуумі - швидкість останнього вважається космічною константою яка дорівнює 299 792 458 м/с.

Нейтрино - субатомна частинка з малою масою, що практично не взаємодіє з матерією з якої складається Всесвіт.

Не виключено, що цей результат помилковий та отриманий внаслідок якоїсь постійної похибки вимірів - вчені закликають їх перевірити. У випадку (малоймовірному) що вони не помилилися, сьогодні перед нами драматичним чином відкрилася повністю нова епоха в історії науки.

наука фантастика

Знак гривні
Знак гривні