Через нездатність зробити звіт, Україна може втратити можливість торгувати квотами на викиди парникових газів

ООН не прийняла кадастр викидів парникових газів від України та видала звіт із критичними зауваженнями на 58 сторінок. Тепер, не маючи прийнятного кадастру, Україна може втратити можливість торгувати квотами та обмежена у виконанні проектів спільного впровадження.

„Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ООН зі зміни клімату і тому зобов’язана надавати оновлений кадастр антропогенних викидів щороку. Але з року в рік ООН надавала свої рекомендації щодо недосконалості українського кадастру, очікуючи його покращення, і з року в рік Україна не враховувала критичних зауважень. Зрештою Секретаріат ООН перестав дивитися крізь пальці на систематичні недоліки. Україна отримала звіт з численними зауваженнями, і мусить терміново виправити недоліки кадастру”, - пояснює координатор програм зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька, що зараз присутня на переговорах у Бонні.

Серед основних проблем українського кадастру експерти ООН зазначили його непрозорість, відсутність деяких даних через їхню конфіденційність, відсутність у кадастрі детального енергетичного балансу країни, даних по багатьом промисловим процесам та лісовому господарству.

Тепер кадастр України не прийнято і передано на розгляд у Комітет виконання зобов’язань (ComplianceCommittee). Далі питання вирішиться уже на дипломатичному рівні. Сторони визначаться з датою слухань у Комітеті , і якщо Україні не вдасться виправити недоліки, вона позбудеться можливості торгувати квотами.

Відповідальність за ведення кадастру покладене на Національне агентство екологічних інвестицій.

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані
U336801545841

Рахунок на BitCoin: 12A3CXQop4ofhJWTmdfffC1m2F5vVu1Wq1

Гроші на рахунок можна слати і на телефон
096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

вуглець дані квоти

Знак гривні
Знак гривні