Вчені створили лазер на основі одиничної живої клітини

Зеленого кольору лазер розроблено на базі генно-модифікованого зеленого флюоресцентного протеїну (GFP). Взагалі то, лазер можна зробити практично з будь чого, наприклад, з желе - однак зробити лазер з одиничної клітини, яка до того ж продовжує жити після генерації променю, вдалося вперше.

Ось як працює ця початкова розробка, для того щоб у майбутньому створити котів, що стріляють лазерами з очей, як в японських мультфільмах (жарт).

Клітина з GFP (цей протеїн вперше був виділений в 60-х роках з клітин глибоководних риб, що світяться), виконує роль оптично-підсилюючого середовища. Її розміщують в середині між двома спеціальними решітковими дзеркалами, що утримують лише світло чітко визначеної довжини хвилі - щоб відбувся процес оптичного підсилення.

Далі, після того як клітину опромінювали слабким блакитним світлом, світло багато разів проходило крізь клітину і підсилювалося (рухаючись між дзеркалами), нарешті через короткий час почалась генерація значно сильнішого лазерного проміння, однак вже в зеленому діапазоні хвиль (інтенсивність на порядок більша ніж флюоресценція у цих самих клітинах).

Схема лазера на основі клітини

Дослідники Малте Газер та Сеок Хюн Юн (Malte C. Gather та
Seok Hyun Yun), що оприлюднили свій результат 12 червня, вважають що їх робота буде мати багато застосувань: з'являється можливість занести джерела лазерного випромінювання всередину живих організмів, що наприклад може допомогти руйнувати хворі клітини тіла або краще освітлювати внутрішні дрібні деталі всередині живого організму.

наука лазер технології біологія

Знак гривні
Знак гривні