Знайдена (головна?) причина, чому бідним людям важко вибратись із злиднів

В кінці 90-х років психологи виявили ефект, схожий на виснаження сили волі. З'ясувалося, що існує фундаментальна характеристика людської психіки - "виснаження" здатності до само-контролю та сили волі, а відповідно, нездатність і небажання через це приймати наступні рішення власним розумом.

В 1998 році, як пише в дуже цікавій статті "The new Republic", був проведений перший експеримент із цієї серії (у наступних 13 років він був підтверджений ще сотнею схожих досліджень ). Групу розділили на дві частини, і посадили за стіл. Одній частині дозволили їсти шоколад, іншій було вказано утриматися. Після цього їм давали вирішувати геометричні головоломки (неможливі). Із статистично значним результатом люди з групи, що утримувалась від солодощів, раніше відмовлялися від спроб вирішити задачу.

Виявилося, що спроби утриматися від солодкого мають свою "психологічну ціну". Більше того, рішення з вибору альтернатив (що обрати, більше вільного часу чи більше грошей?), так само як і рішення по самоконтролю, також "виснажують" силу волі. (Під останньою тут мається на увазі здатність вирішувати конфлікти вибору серед різних варіантів найбільш раціональним способом, і приймати найкраще рішення для своїх власних інтересів. - ред.)

Якщо застосувати цю модель до реального життя, то з'ясується що одним з найбільш потужних чинників, що породжують конфлікти вибору, є фінанси. І тут починається різниця між бідними і забезпеченими людьми.

Тисячі дрібних фінансових рішень, необхідних для життя - які більш заможні люди приймають, практично не задумуючись, бідним даються набагато важче - часто вони змушені в ситуації "або-або" навіть жертвувати важливими речами: що купити, ліки чи зимовий одяг? - їм постійно приходиться приймати "психологічно дорогі" рішення по самоконтролю або по складному вибору серед доступних їм взаємовиключних альтернатив.

Минулого грудня, економіст з Прінстону Дін Спірс надрукував результати серії експериментів, які доводять що "бідність робить прийняття економічних рішень більш витратною активністю (в когнітивному плані) для людей з низьким доходом "

Ілюстрація Тобі Нг з чудової серії "якби світ складався з 100 людей"

Тобто, крім структурних бар'єрів у суспільстві, які заважають вибратися з бідності, існує фундаментальний психічний ефект - більш "виснажені" постійним самоконтролем та проблемою складних виборів незаможні люди втрачають здатність застосовувати свою свободу волі та робити вільний вибір між варіантами, на свою користь. (важко утриматися від аналогії з бідним суспільством і труднощами, у силу бідності, робити усвідомлений вибір серед політиків - ред.)

Базуючись на викладеному, психологи та економісти розробляють рекомендації для країн 3-го світу, що допоможуть вирішити цю проблему: від спеціальних фінансових інструментів (депозити, власники яких самі встановлюють мінімальну дату або суму, коли вони зможуть зняти гроші); до правил надання субсидій та допомоги від урядів (гроші сплачуються, лише якщо діти будуть ходити в школу, людина прийде на огляд в лікарню хоча б раз на рік, тощо); або товарів, що дадуть величезну економію часу і зусиль, для прийняття більш важливих рішень - енергоефективні печі за 5 доларів, або дешеві сонячні батареї, які можна розгортати в польових умовах - для країн Африки.

До речі, результати досліджень на тему, чи відновлюється ця здатність до прийняття рішень, є суперечливими. З одного боку, начебто звичайна прогулянка на природі допомагає відновити ментальну здатність, з іншого боку є результати, що до цього здатні лише спеціально навчені діти.

Від редакції: цю новину варто було назвати "фантастика! однак лише якщо все це правда". Закликаємо читачів власноруч дослідити питання, керуючись посиланнями у тексті.

* * *

Якщо ви робите пожертву для ТЕКСТІВ не задумуючись, значить ви багата людина, або скоро станете багатим. Звільніться від зайвих розмірковувань, підтримайте грішми ТЕКСТИ не роздумуючи. Так ви станете на шлях власного добробуту і процвітання. Жертвуйте!

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані
U336801545841

Рахунок на BitCoin: 12A3CXQop4ofhJWTmdfffC1m2F5vVu1Wq1

Гроші на рахунок можна слати і на телефон
096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

воля ідея бідність наука психологія економіка

Знак гривні
Знак гривні