Верховна Рада прийняла зміни до Податкового Кодексу. Не пройшло й 5-ти місяців...

19 травня ВР прийняла закон 8321 про внесення змін до ПК та збільшення експортного мита на деякі зернові культури.
1. Повертається ПДВ на надання послуг, які згідно з ПК не були об’єктами оподаткування ПДВ.
Це консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем.
Крім того, вилучається норма цього Кодексу, згідно з якою операції з постачання послуг, що надаються іноземним суднам та вітчизняним суднам, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу і вантажів та оплачуються ними відповідно до законодавства України портовими зборами, звільнялися від оподаткування податком на додану вартість.
2. Збільшуються ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин:- марганця, титану, золота, кварциту, піску та багато інших. Збільшення ставок складає порядка 50%. Під час обговорення з законопроекту прибрали збільшення ставок на добування залізної руди та нафти.
Треба нагадати, що підпункт 4.1.9 ПК забороняє змінювати ставки податків, зборів, податкові пільги на протязі бюджетного року.
Ця заборона проіснувала лише 4.5 місяця.
Наприклад, для розробника програмного забезпечення, що почав проект у листопаді 2010 року, а завершує в серпні 2011, вже двічи змінюються умови виконання підписаного контракту.
Багатьом знову доведеться проходити процедуру регістрації.
3. Запроваджуються ставки експортного мита на пшеницю та суміш із житом - 9 відсотків, але не менш як 17 євро за 1 тонну, на ячмінь - 14 відсотків, але не менш як 23 євро за тонну, на кукурудзу - 12 відсотків, але не менш як 20 євро за 1 тонну.
З дня набрання чинності цим Законом товари, зазначені цим розділом, вилучаються з режиму вільної торгівлі з іноземними державами, про що Кабінет Міністрів України у місячний строк інформує іноземні держави.
Тобто, даний пункт порушує договори про вільну торгівлю с країнами СНД, ГУУАМ, та зобов'язання перед країнами-членами ВТО.

Закон має бути підписаний Президентом та опублікований.
Цей Закон набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем, в якому він опублікований.
Розділ про експортні мита діє до 1.01.2012р.

податки закон Рада економіка пдв

Знак гривні
Знак гривні