Регіоналка Олена Бондаренко пішла з політичного ток-шоу РесПубліка на 5 каналі, чим лише прикрасила передачу, звільнивши від себе прямий ефір

Такий демарш біло-блакитна депутатка здійснила на знак протесту проти непрофесійності та брехливості, за її оцінками, підготовленого журналістами передачі сюжету, присвяченому резонансним подіям в Чернівецькій області, де голова райдержадміністрації Заставнівського району Михайло Бойчук разом з кількома озброєними людьми виступив ініціатором й учасником побиття чотрирьох селян, які наважилися рибалити у приватному ставку.

В продемонстрованому репортажі очільника РДА назвали членом Партії регіонів. В той же час Бондаренко стверджує, що дані про партійність чернівецького "лозінського" некоректні, оскільки він донедавна представляв "Фронт змін". Одначе , за словами парламентарки, в студії їй не дали можливості довести свою позицію з цього приводу.

Ось як вона сама аргументувала свої дії в блозі на УП, написаному відразу після інциденту:

"...Во время прямого эфира "Республика с Анной Безулик" решила покинуть программу.

Причина – более чем весома: некомпетентность в подготовке сюжета о недавних событиях в Черновцах и нежелание ведущей признать очевидный непрофессионализм, допущенный журналистом при подготовке сюжета.Чуть подробнее.

На программу посвященную теме доверия были приглашены я и Андрей Шевченко. После блица ведущая сделала переход к сюжету об инциденте в Черновцах. Журналист ничтоже сумняшеся утверждал, что глава райадминистрации, который обвиняется в избиении рыбаков, член Партии регионов. И это после того, как еще днем прошло опровержение этой клеветы.

Пришлось обратить внимание зрителей на то, что эта информация неверна. И тут последовала рекламная пауза. В ходе которой состоялся неприятный разговор с Анной Безулик. Я спросила, будут ли извинения от журналиста за ошибку. И тут к моему огромному удивлению я услышала и увидела Анну, которая в корне отличалась от той, которую я знала ранее.

Это была неискренняя Анна, это была Анна, напористо отстаивающая сторону (совравшего или некомпетентного) журналиста, это была Анна, которая попыталась показать, что она может повысить голос на несогласного, это была Анна, которая не хотела слушать правду. А она не могла не знать – она ведь профессионал со стажем! – что информация лжива.

Безулик довольно дерзко заявила, что извинятся тут не за что и обсуждать это без журналиста не будет. При этом аргументация была довольно любопытной. Сначала ведущая вообще заявила, что в сюжете о партийности не было сказано ни слова, затем не нашла ничего лучшего, чем сказать "А при чем здесь вообще партийность?".

Этот вопрос уж точно не мне надо было задавать, а журналисту, готовившему сюжет. Я могла упомянуть, что глава черновецкой райадминистрации был членом "Фронта перемен" до апреля месяца, что все это происходило на малой родине "главного фронтовика".

Но я этого сознательно не делала. Я понимала, что партийная принадлежность и моральность человека не всегда равнозначны. Когда люди совершают проступки и преступления, важна позиция партии – твердая, решительная и быстрая.

Почему тогда при упоминании Лозинского в этом же сюжете позабыли упомянуть о Кожемякине, который требовал наградить латифундиста-убийцу, а Турчинов в прямом соло-эфире у Шустера расписывал достоинства Лозинского и называл его героем? Избирательная память?

Я не хочу в этом сюжете усматривать предвзятость. Я не хочу видеть в этом заказуху. Вот не хочу и все. Вместе с тем я не хочу, чтобы профессионалы допускали ошибки, покрывали ошибки непрофессионалов. Агрессивность в поведении ведущей достойна того, чтобы ее судил зритель. И совесть, которая наш главный судья".

Можливо Олена Бондаренко і має тут рацію, але є глядачі (зокрема автор цих рядків, дніпропетровський блогер "Текстів" Олексій Мазур), в яких її демарш не викликав жодного співчуття, скоріше навпаки - виключно позитивні емоції. Напевно таке ставлення до депутатки пояснюється її активною антиукраїнською законотворчою діяльністю та іншими українофобськими випадами, яких та припускається в ефірах політичних ток-шоу. А також - регулярними "наїздами" регіоналки на критично налаштованих до влади журналістів та її гнівними заявами з приводу "підривної" діяльності інозмених фондів й міжнародних громадських інституцій, які Бондаренко вважає чужими і ворожими для України.

А ще люди хвилювалися, чи не візьметься вона знову як вміє (хоча в даному випадку буде точніше сказати "як НЕ вміє") співати українських пісень на підтримку свого законопроекту щодо скасування в ефірі квот для української музики, що останнім часом вже стало сумною традицією: то вона в якійсь студії тремтячим голосочком фальшиво запсіває, то на вулиці чи в кабінеті під час бліц-інтерв'ю. От "розумниця", це ж треба...

Відтак можна напрошується висновок про те, що без Олени Бондаренко "республіканський" ефір нічого не втратив. Просто цього разу обійшлося без чергової порції анти: -української, -американської та -європейської маячні й іншої нісенітниці, якої, зазвичай, так багато в її виступах. Отак би вона завжди й вчиняла: не сподобалося б їй щось чи хтось - "ноги в руки" і геть зі студії! Як-то кажуть "з кінцями".

На жаль, можна впевнено стверджувати, що "біло-блакитна" знайде можливість з надлишком компенсувати свою неучасть в конкретній програмі присутністю в інших ток-шоу. Переконатися в цьому можна буде вже найближчим часом.

А щодо самого інциденту на ставку в райцентрі Заставна, то прокурор Чернівецької області Петро Коваль підтвердив факт побиття і катування екс-главою райдержадміністрації Михайлом Бойчуком, його родичами й охоронцями чотирьох рибалок.

"Мною було прийнято рішення про затримання чотирьох із п’яти осіб (зятя, брата Бойчука і двох охоронців ставка), які брали участь у катуванні", - цитує прокурора УНІАН.

"Підставою для їх затримання стало те, що минулої ночі у ресторані "Хрещатик" у Заставні зять голови РДА, його дружина і сам керівник району Бойчук намагалися тиснути на викрадених з лікарні рибалок і підкупити потерпілих, а також чинили проти них інші протиправні дії", - уточнив Коваль.

"Всім затриманим дана можливість захищати свої інтереси з адвокатами", - додав він.

Відповідаючи на запитання, чи встановлено факт присутності Бойчука під час побиття рибалок на ставку, оскільки той категорично це спростовував, прокурор Чернівецької області сказав: "Якби я цього не встановив, то не порушив кримінальної справи проти керівник району Бойчука, а лише за фактом".

"Більше того, встановлено, що він особисто брав участь у побитті одного з рибалок за допомогою дерев’яного предмету типу біти", - уточнив Коваль.

Також прокурор пояснив, чому не затриманий "керівник і ініціатор жахливого злочину", голова райдержадміністрації Бойчук.

"Це рішення мною було прийнято більше з етичних міркувань, бо він надав довідки, що є інвалідом третьої групи і має проблеми з серцем. На даний час нами перевіряється вся медична документація щодо цього", - заявив Коваль.

При цьому він додав, що попередив Бойчука про неприпустимість тиску на потерпілих і їхніх родичів.

"Якщо далі з його боку буде факт впливу на потерпілих та їхніх родичів - незалежно у якій формі, - мною буде негайно прийняте рішення про обрання іншої міри запобіжного заходу, аніж діюча підписка про невиїзд", - сказав прокурор області.

Як відомо, 16 квітня у райцентрі Заставна кілька озброєних рушницями чоловіків у присутності голови Заставнівської райдержадміністрації Бойчука жорстоко побили чотирьох місцевих жителів, які вирішили порибалити на одному з платних ставків "Блакитна нива".

Згодом Президент Віктор Янукович звільнив главу Заставнівської райдержадміністрації. Відповідний указ був розміщений на офіційному сайті президента у середу.

Якщо новітній "лозінський" і справді мав стосунок до "Фронту змін," то доводиться констатувати, що останнім часом очільнику політичної сили - Аресенію Яценюку - явно не щастить зі своїм членством. То п'яний мажор-депутат райради з "Фронту змін" у Дніпропетровську жінку на смерть автівкою зіб'є, то ось, інший "фронтовик" зі своєю бригадою бідних селян віддухопелить.

P.S.: Пізніше, автор сюжету про події в Заставному, журналіст 5 каналу Олександр Аргат дав таке пояснення:

"Вибачаюсь. "Депутат" не "член"

Хочу вибачитися перед пані Оленою Бондаренко за помилку, якої я припустився у четвер під час підготовки сюжету для програми "РесПубліка".

Так, справді, Михайло Бойчук не є членом Партії регіонів. Він всього лише лідер її виборчого списку на виборах до Заставнівської райради і депутат цієї ради у фракції регіоналів.

Хочу пояснити і причину помилки. Вона технологічного характеру. Справа в тім, що на момент, коли Партія регіонів поширила заяву щодо партійності пана Бойчука, сюжет вже монтувався.

Тож автор, зайнятий технічною стороною підготовки матеріалу, певною мірою став заручником ситуації, що й призвело до помилки. Закиди пані Бондаренко, щодо цього приймаю.

Ця ситуація стане для мене гарним уроком. Ще раз перепрошую за помилку.

Замість слова "член" у реченні мало б стояти слово "депутат" Партії регіонів. Тоді зміст відповідав би реальному стану речей.

Втім, слово не горобець, а диявол ховається в деталях. Звісно ж, зовсім інше питання, чи цікаво пересічному українцю розбиратися в цих деталях і чи докорінно змінює воно суть справи.

Чи є № 1 виборчого списку Партії регіонів представником цієї партії?

Чи несе партія за його дії відповідальність?

А випадку згаданої райради взагалі цікава ситуація. З-поміж 16 депутатів, обраних від Партії регіонів, мають партійний квиток тільки двоє (!). Дуже зручно, щоб у відповідний момент заявити "позицію партії - тверду, рішучу і швидку".

/кінець/

В цьому зв'язку вибрик Олени Бондаренко видається таким, який взагалі позбавлений будь-якого сенсу і логіки. Слід зазначити, подібне з нею трапляється далеко не вперше. Оце так... Якщо їй і виступати в шоу, то в зовсім іншого жанру і тематики. Про серйозні суспільно-політичні, зрозуміло, і мови бути не може.

Анна Безулик 5 канал Республіка демарш ток-шоу прямий ефір Олена Бондаренко

Знак гривні
Знак гривні