Підсумок новин по АЕС Фукушима-1 за останній тиждень і прогноз на майбутнє

Останнє повідомлення (02/04/2011): з бетонного басейну поруч з блоком №2, який тріснув під час землетрусу, у море витікає вода з радіоактивністю в 1000 мЗвт/год. TEPCO планує застосувати термінові заходи - залити басейн цементним розчином, для того щоб зупинити серйозне забруднення моря.

Японці планують розбризкати на території станції 60 000 літрів води із розчиненою спеціальною резиною, для того щоб утримати радіоактивний пил, який інакше буде розноситися по великій території.

ТЕКСТИ нагадують, що найдетальнішу хронологію розвитку подій на АЕС Фукушима-1 можна подивитися у нас на сайті, на інтерактивній інфографіці, яка в одному місці показує стан усіх важливих компонетів для всіх шести реакторних блоків.

Криза - надовго

На цьому тижні офіційні особи почали говорити що кризова ситуація на станції - щонайменш на місяці, якщо не на роки. Не дивлячись на те, що за останній тиждень на самих реакторах ситуацію вдалося стабілізувати, є декілька індикаторів того, що вона може змінитися на гірше в будь який момент. По перше, надвисокий рівень радіації (в 10^6 більше норми) у воді, яку знайшли в турбінному цеху та вздовж прокладених труб систем охолодження (практично вона вже на грунті)свідчит про те, що на блоках №1 та №2 можуть бути частково пошкоджені реакторні котли і сталеві оболонки-контейнменти. Про те що оболонки втратили герметичність, говорить також і стабільно низький рівень тиску в них.

Спроби відкачати воду проходять дуже важко, тому що вона високорадиаційна, і її - величезна кількість (два останніх тижні технічний персонал поливав водою перегріті реактори та басейни з паливом ) - просто немає такої кількості спецальних контенерів, куди її ховати. Троє працівників отримали високі дози і були госпіталізовані.

Разом з тим, якщо не відкачати воду, то неможливо буде відновити нормальну роботу систем охолодження, а значить прийдеться продовжувати використовувати такі екстренні засоби як пожежні помпи, гелікоптери та водяні пушки.

Загроза корозії

Зберігається загроза корозії - навіть антикорозійний сплав заліза, що використовується в реакторах, не витримує комбінації з високих температур + морська (солона) вода. Є побоювання, що вже найближчим часом сталеві конструкції реактора почнуть руйнуватися (в першу чергу страждают болти, які їх скріплюють - див. картинку внизу)

Ще одна проблема - близько тисячі тіл загиблих в околиці АЕС

Місцева влада округу Фукушима на може прибрати і поховати близько тисячі тіл людей, які загинули від цунамі. Більшість з них знаходиться в 20-км евакуаційній зоні. Проблема дуже серйозна, принаймні декілька тіл виявилися досить сильно радіаційно забруднені - відповідно, їх важко транспортувати, не можна спалювати або ховати у інший звичний спосіб, через небезпеку забруднення грунтових вод. Дезактивацію з кожним днем проводити все важче, черз розпад тканин. Так само важко буде зрештою визначити особи загиблих.

АЕС вимкнула точний час

У багатьох країнах світу виробництво авто та електроніки призупинилося, або сильно загальмувалося, через те що з Японії не надходить постачання комплектуючих частин. Чи не найбільше страждає виробництво Хонд та IPad-II, у якому важливі складові виробляють в Японії. Apple заявив що знайшов фірму на Тайвані, яка зможе замінити японських виробників. У якості непрямого наслідку землетрусу, цунамі та аварії на АЕС стало те, що в Японії зникли радіосигнали точного часу, по яких корегували свій час сотні тисяч різноманітних годинників в країні: радіостанція, що транслювала їх на всю країну, була закрита тому що знаходиться на горі в 20-км зоні поруч з АЕС Фукушима.

ТЕКСТИ.org.ua

японія аварія аес фукушима

Знак гривні
Знак гривні