Аварія на АЕС Фукушима-1: ситуація за добу змінилася не сильно. Японці вперше заговорили про можливість створення саркофагів

Водночас, деякий оптимізм викликає інформація про те, що вдалося принаймні частково відновити рівень води в басейні з відпрацьованим паливом №3, який разом з таким самим басейном на №4, на разі є найбільш небезпечним місцем на станції

На цей момент працівники станції та наряди військових пожежників продовжують поливати №3 з великих водяних гармат та ковшами води з гелікоптерів, і сподіваються вже до неділі відновити електрику на №3 і №4 (на всіх інших вони планують зробити це навіть раніше)

Проте, представники ТЕРСо (оператор станції Фукушима-1) сьогодні на прес-конференції вперше заявили, що розглядають можливість побудови навколо реакторів станції бетонних оболонок (саркофагів). Однак, головний приоритет на цей момент - охолодити реактори.

Найгірший сценарій, коли паливо пропалює реактор і потрапляє в бетонну ємність під ним з водою, описаний тут: http://motherjones.com/environment/2011/03/how-bad-could-japans-nuclear-crisis-get, залишається лише сподіватися, що цього не станеться.

ТЕКСТИ.org.ua /via Reuters

Супутниковий знімок диму над третім блоком Фукушіма-1

японія аварія аес фукушима

Знак гривні
Знак гривні