АЕС Фукушима-1: ситуація станом на 10:30 17 березня

Головною небезпекою на пошкоджених реакторах за два останніх дні стали басейни з відпрацьованим паливом, які знаходяться на верхніх поверхах будівель з реакторними установками, у першу чергу це басейн на реакторі №4, де вже відбувся вибух, і в якому немає води. Якщо вчасно не охолодити відпрацьоване паливо, через надмірну температуру і вогонь, різко збільшіиться кількість високорадіоактивних викидів у атмосферу (на відміну від палива у реакторах, збірки з відпрацьованим паливом у басейнах нічим не захищені )

Ситуація ускладнюється рівнем пошкодження приміщень з басейнами (див фото), а також тим, що їх охолодження повинно проходити ще довгі місяці.

Для того щоб подати воду в басейни на реакторах №3 та №4 і зменшити температуру ТВЕЛів, японські інженери застосовують два спеціально пререроблених (для захисту від радіації) гелікоптера, та поліцейські водомети - щоб подача води йшла здалеку, і зменшити таким чином дозу яку отримають ліквідатори аварії.

Ефективність цих методів під питанням, тому що важко забезпечити точність потрапляння води в потрібне місце, на кадрах з гелікоптерами видно, що більшу кількість води зносить вітром.

Водночас, оператор станції ТЕРСо повідомляє, що сьогодні вони планують відновити подачу електрики на станцію, і якщо системи оолодження після вибухів та пожеж будуть здатні працювати хоча б частково, то це значно допоможе втримати ситуацію під контролем.

Японія просить Корею надати 70 тон борної кислоти, для того щоб змішувати з водою-охолоджувачем (бор поглинає нейтрони і гальмує ланцюгову реакцію). Військові США повіомили, що сьогодні на Фукушима-1 можуть почати працювати повітряні апарати-безпілотники, що дозволять зробити знімки та відео у важкодоступних зараз місцях на станції.

Тим часом, сайт Вікілікс оприлюднив документи за 2002, 2007 та 2009 роки, в яких американські дипломати повідомляють свої кервництво про те, що менеджмент ТЕРСо (оператора АЕС Фукушима-1) декілька разів вводив в оману контрольні органи та публіку стосовно рівня безпеки на станціях, про те, що персонал станцій ТЕРСо часто переоцінює свою здатність впливати на ситуацію та розуміння процесів, що відбувається на їх підприємствах, та використовує небезпечні практики - і це може призвести до серйозних наслідків у роботі АЕС.

ТЕКСТИ.org.ua

японія аварія фукушима

Знак гривні
Знак гривні