Ройтерз: останні 50 працівників були тимчасово евакуйовані з станції Фукушима-1

Речник кабінету міністрів Японії, Юкіо Едано декілька годин тому повідомив на брифінгу, що дирекція станції Фукушіма-1 через високий рівень радіації була змушена евакуювати останніх 50 - 70 людей (яких вже стали називати Фукушіма 50 ) , що залишалися боротися з нагрівом реакторів №1,2,3 та пожежою на №4. Оновлено 9:19: за повідомленням Guardian, за годину працівники повернулися назад, після того як рівень радіації зменшився.

Едано також повідомив, що близько години ночі (по Києву) на реакторі №4 знову з"явилися ознаки пожежі, яку до цього вдалося зупинити. Пожежа (за попередньою інформацією) виникла у басейні з відпрацьованим паливом , охолодження якого виявилося недостатнім (навіть відпрацьоване паливо якийсь час виділяє тепло і потребує постійного охолодження, що на разі утруднене у зв"язку з виходом з ладу основної та запасної систем електропостачання ).

Едано заявив, що для гасіння полум'я, можливо, будуть використані гелікоптери - однак експерти остерігаются, що такий спосіб може погіршити ситуацію з радіаційним забрудненням - не відомо, як велика кількість води вплине на частково зруйнований басейн.

За добу до цього, з станції були евакуйовані майже весь персонал. Наразі з повідомлення Едано не зрозуміло, чи будут (і у якому вигляді) продовжені роботи над тим, щоб зупинити розвиток ситуації в критичному напрямку - повний розплав серцевини реакторів та витік ядерного палива в оточуюче середовище.

Ройтерз припускає, що повідомлення про повну евакуацію означає, що японським фахівціям не вдається втримати ситуацію під контролем.

Роботи по охолодженню реакторів тривають.

ТЕКСТИ.org.ua /via Reuters

Детальний огляд стану справ на Фукушима-1 від ББС

Супутниковий знімок диму над третім блоком Фукушіма-1

Так виглядають третій та четвертий реактори

японія аварія фукушіма

Знак гривні
Знак гривні