Газета по-киевски не виходить декілька днів. Власнику не подобається критика Януковича

Минулої п'ятниці, а також у понеділок і у вівторок "Газета по-киевски" не вийшла у світ, оскільки друкарня відмовилася друкувати тираж. Газета належить Коломойському.

За інформацією Київської незалежної медіа профспілки приводом для репресій послужила публікація у числі за 21 лютого під заголовком «Янукович-live: дозвонитесь, если можете», у якій було викладено кілька неприємних для влади фактів, про підготовку до нібито вільного спілкування з народом президента Віктор Януковича у прямому ефірі 25 лютого.

"Судячи з усього, на друкарню УПМ, нашого давнього і надійного партнера, чинять тиск. Але це почалося не минулого тижня. У нас створюється враження, що вже досить давно і системно тиснуть і на керівництво газети", - йдеться у відкритому листі журналістів видання.

"Інакше не можна пояснити, чому на редакційних "летучках" від нас стали прямо вимагати "не нариватися", не виходити за рамки інформаційного жанру, уникати критичних коментарів", - додали журналісти.

Вони зазначили, що "намагалися робити максимально зважені, спокійні за тоном публікації, але все-таки піднімати питання, які реально цікавлять і зачіпають українське суспільство".

"І у нас є всі підстави вважати, що нинішній безпрецедентний тиск пов'язаний з появою останнім часом низки таких чесних публікацій. У цілому складається враження, що комусь хочеться задушити "Газету по-киевски", яка відома як джерело об'єктивної і, ймовірно, не завжди упередженої інформації", - йдеться в листі.

При цьому журналісти стверджують, що невихід останніх номерів "Газеты..." не пов'язаний з економічними причинами.

"Ми розуміємо, що комусь вигідно звести все до економічної площини, мовляв, багато газет зараз перестають виходити через брак грошей, і тому стверджуємо: це не про наше видання", - йдеться в листі.

Журналісти заявляють, що, "опинившись у ситуації безпрецедентного тиску, трудовий колектив прийняв рішення оголосити передстрайкову готовність і поширити цю інформацію всіма можливими способами".

"Ми вимагаємо гарантувати нам можливість говорити читачам про все, що вони мають право знати як вільні громадяни України. Ми звертаємося до своїх читачів, вітчизняних і зарубіжних ЗМІ в пошуках солідарності і підтримки", - йдеться в листі, під яким зібрано 89 підписів.

Водночас у листі не сказано, хто саме чинить тиск на колектив і керівництво видання.

Раніше ЗМІ писали про те, що невихід "Газеты..." пов'язаний з тим, що у редакції заблоковані рахунки, а журналістам вже кілька місяців не платять зарплату. Також джерела декількох видань стверджували, що інвестори посилили тиск на колектив і вимагають звільнити головного редактора видання Сергія Тихого.

Сам Тихий у своєму зверненні, котре опубліковане на сайті "Газети" спростував інформацію про можливе закриття газети.

"Я хочу особливо підкреслити, що до економіки ця ситуація не має ні найменшого відношення. Газету не надрукували, бо друкарні, що належить тому ж власнику, був відданий відповідний наказ. Скажімо так, поки, що двічі невихід газети пов'язаний з певними організаційними причинами, і більше ні з чим, і до економіки, я ще раз підкреслюю, це не має жодного відношення", - написав Тихий в понеділок увечері.

медіа скандал цензура змі

Знак гривні
Знак гривні