Повстанці захопили ще два міста у Лівії

Місрата, третє за величиною місто Лівії, перейшло до рук повстанців. У місті Завійя, розташованому на захід від столиці Тріполі, ідуть бої з прихильниками президента Каддафі.

Як мінімум 10 осіб загинули під час спроби сил безпеки Лівії, вірних президенту Муаммару Каддафі, відбити місто Завійя, яке перед тим перейшло під контроль повсталих. Про численні жертви повідомляють свідки подій.

Перед цим місцеві мешканці захопили військову базу без опору і втрат, і роздали населенню зброю, яка там знаходилася. Однак сили безпеки захопили їх зненацька, атакувавши місто з тилу. У вуличних боях постраждали десятки людей, лікарні переповнені пораненими. За повідомленнями, які вдалося отримати західним ЗМІ по мобільних телефонах, контроль над містом залишився у повстанців.

Також у четвер стало відомо, що третє за величиною місто Лівії, Місрата, перейшло до рук опозиції. Мешканці змогли вибити з Місрати африканських найманців, які беруть участь у придушенні повстання. Нагадаємо, що друге за величиною місто, Бенгазі, стало головним осередком повстання проти влади.

Натомість столиця, Тріполі, перебуває під жорстким контролем Каддафі. Спроби протестів були придушені із застосуванням вогнепальної зброї. Мешканці не виходять на вулицю і навіть не визирають із вікон, щоб не потрапити під постріл. Повідомляють про арешти людей, які давали коментарі іноземним ЗМІ про події у Тріполі.

Тим часом у четвер Муаммар Каддафі виступив із черговим телезверненням. Він заявив, що винуватцями подій є молодь, яка виконує накази Аль-Каїди та вживає наркотики. "Наді мною є єдина моральна влада, - три мільйони лівійців, які керують країною", - сказав Каддафі. Ця заява виглядає дивно - адже Лівію населяє 6,5 мільйонів людей. Наразі важко сказати, чи Каддафі помилився, чи він у такий спосіб заявив про готовність "уполовинити" населення своєї країни.

лівія революція протест

Знак гривні
Знак гривні