Лівія розколюється: на сході владу взяли демонстранти, на заході ще тримається Кадафі

Лівійські власті втратили контроль над багатими на нафту східними районами країни, де військові перейшли на бік повстанців. У місті Тобруці тисячі людей вийшли на вулиці, щоб відсвяткувати здобуту свободу. Одного тижня народних виступів вистачило для того, щоб захитався режим, що протримався більше 40 років.

Муамар Каддафі втрачає підтримку військових. Одна з баз поблизу єгипетського кордону покинута військами, і грізна зброя залишилося зовсім безхозною. Аеропорт у місті Ал Байда також більше не контролюється владою.

У той же час, на заході Лівії підконтрольні Муамару Каддафі військові вогнем подавляютьь виступи проти влади. Каже заступник лівійського посла в ООН: "У всіх містах Західної Лівії люди піддаються нападам військових. Зрозуміло, люди не можуть захищатися, у них немає зброї, так що, я вважаю, в Лівії відбувається справжній геноцид. Я впевнений, що виступ Каддафі - лише сигнал для його прихильників, щоб почати геноцид проти лівійського народу ".

Рахунок загиблим під час заворушень йде вже на сотні. Точних даних про кількість убитих немає, свідки повідомляють, що їх більше 1000, цю є цифру називає і італійське посольство (Італія має особливо близькі стосунки з Лівією) за офіційними даними - близько 300.

Тим часом почалася масова втеча з Лівії. Близько 6000 осіб перейшли лівійсько-туніську кордон за останні дві доби. Громадяни Тунісу, які проживають у Лівії, тікають з охопленої заворушеннями країни.

Тунісці кажуть, що піддаються тепер особливим переслідуванням, оскільки саме в їхній країні почалися народні хвилювання: "Ситуація важка, є загиблі. Їх вбили і забрали їхні гроші ". В очікуванні напливу біженців, серед яких можуть бути поранені, поблизу кордону з Лівією розгорнуті польові шпиталі.

Якщо тунісців в Лівії влаштувалося близько 80 000, то єгиптян тут майже 1,5 мільйона. Багато з них також кинулися до кордону. У цих людей залишилося лише те майно, яке вони змогли забрати із собою.

Ті, кому вже вдалося перетнути кордон, розповідають про те, що їм довелося пережити: "Лікарні переповнені пораненими й убитими, і додаткові ліжка ставлять у наметах на вулиці. Не вистачає ліків ". "Я бачив, як чорношкірі найманці стріляли в людей. У них автомати та великокаліберну зброю, на зразок того, що на винищувачах ".

Дії найманців становлять загрозу для тих чорних африканців, які живуть і працюють в Лівії: "Нам лівійці висловлювали солідарність, - говорить цей єгиптянин, - але вони мстять вихідцям з чорної Африки - як озброєним, так і беззбройним. Тому що люди бачили, як африканці у військовій уніформі стріляли в лівійців ". Багато лівійці також прагнуть покинути країну. У зв'язку з напливом біженців влади Тунісу і Єгипту побоюються гуманітарної катастрофи.

Євроньюс

лівія протести кадафі революція

Знак гривні
Знак гривні