В Ірані поліція жорстоко придушує спроби провести акції протесту

Вчора, 14 лютого, в декількох великих містах Ірану до півночі продовжувалися акції протесту. Подекуди, між учасниками з одного боку, та поліцією і членами проурядових "народних дружин" Басидж відбувалися силові зіткнення.

Люди вийшли на вулицю формально на знак підтримки єгиптян, однак насправді крім гасел на цю тему звучали й інші. Наприклад, “Мубарак, Бен Алі, тепер вже час і для СаідАлі!" (керівник Ірану аятолла Алі Хаменеї)

Водночас, власне офіційні іранські особи намагаються подати події в Єгипті та Тунісі як повстання проти секулярних лідерів, і перемогу прихильників Ісламської держави.

Щонайменш одна людина загинула, і десятки постраждали від дій "органів правопорядку". За допомогою сльозоточивого газу, кийків та електрошокерів поліції вдалося втримати під своїм контролем усі демонстрації. Тим більше, що вони не були масовими - як подібні акції в Єгипті - за непрямими даними на вулиці міст вийшло по 20-30 тис. людей.

Між тим з 2009 року в Ірані дії сувора заборона на акції протесту, після того як спроба опозиції боротися на вулицях з фальсифікаціями на виборах провалилася. Крім того, офіційний Тегеран, крім того що намагається цензурувати соціальні мережі, також підготував та запустив у них хвилю фальшивих повідомлень та відео, які покликані залякати та дезорієнтувати учансиків акцій протесту.

Сутички з поліцією в Тегерані. Фото: АП

протести іран

Знак гривні
Знак гривні