ВікіЛікс про Україну: влада Вірменії розгромила помешкання українського дипломата через Голодомор

«Український посол у Вірменії нещодавно розповів (американському) послу про те, що в його апартаменти у неділю 19 жовтня (2008 р. - ред) проникли невідомі. На думку українського посла причина цього злочину його опір спробам уряду Вірменії змусити скасувати захід, присвячений пам'яті голодомору (голоду 1932 року на Україну, який українці вважають геноцидом), яке він провів у понеділок 20-го жовтня - в день, коли російський президент Дмитро Медведєв прибув зі своїм першим державним візитом до Вірменії.

У попередню суботу міністр закордонних справ викликав до себе українського посла, де йому було недвозначно рекомендовано відмінити запланований захід. Він відмовився. 19 жовтня в період, коли посол був відсутній, в його апартаменти було вчинено проникнення, його особисті речі розбиті і розламані, при цьому вкрадено було зовсім небагато.

Поліція прибула на місце злочину лише через півтори години. Він сказав (американському) послу, що, на його думку, це була спроба його залякування перед запланованим заходом пам'яті Голодомору. Жодне з офіційних осіб з уряду Вірменії на захід не прибуло, а вірменське громадське телебачення (Канал Н1) у своєму вечірньому огляді новин охарактеризувало захід як «жахливе» і «підходящим тільки для цирку».

Консттатуючи слова українського дипломата американці сумніваються у його версіїі правдивості слів. У підсумковому розділі вони припускають, що це могло бути кримінальн пограбування. Повністю депешу читайте тут

Перед цим були опубліковані депеші, які свідчили про тиск Росії на уряди країн СНД з метою недопущення визнання ними Голоду-33 геноцидом.

Wikileaks вірменія

Знак гривні
Знак гривні