Смерті в міліції: 39 з початку року

«Ситуація з катуванням в міліції повільно погіршується. Їх кількість потроху збільшується», - заявив Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи на прес-конференції під назвою «Жертвою катування може стати кожний».

На цьому заході були обнародувані цифри: з початку 2010 року по жовтень в райвідділах міліції та в слідчих ізоляторах загинуло 39 осіб. «Звичайно, правоохоронці кажуть, що це не є результатом катувань, але родичі загиблих часто вказують на різні тілесні пошкодження на загиблих. Так чи інакше кожен такої випадок є злочином, бо якщо не говорить про тортури, то можна згадати про ненадання медичної допомоги», - переконаний Деніс Кобзін, директор Харківського інституту соціальних досліджень. «Смертей в МВС в цьому році набагато більш, ніж в тому», - додав Захаров.

Найчастіше міліція застосовує тортури при затриманні та по відношенню до молоді. За даними правозахисників, згідно опитування, 65% українців вважають, що жертвою катування з боку міліції може стати кожен.

Захід проводився у Києво-Могилянської академії, де демонструвалася виставка Нікіти Кадана «Процедурна кімната». Класні тарілочки.

Антон Зікора

міліція злочин

Знак гривні
Знак гривні