В Росії ажіотажний попит на гречану крупу. Гречка подорожчала вдвічі. Чекаємо цього ж в Україні?

Гречана крупа зникла з прилавків практично всіх мережевих магазинів Москви. Співробітники газети «Ведомости» не змогли виявити гречку в декількох у гіпермаркетах «Ашан» і «Реал» і в супермаркетах «Перекресток», «Пятерочка» і «Копійка».

У Санкт-Петербурзі відсутній гречка в «Каруселі», аналогічна ситуація в декількох самарських «Перекресток». «У супермаркеті" Два капітани" на вул. Алабяна з п'яти чоловік, що пройшли протягом пари хвилин повз полиці з крупами, четверо взяли по декілька пачок, і це при тому, що найдешевша гречка в магазині вже закінчилася. Є тільки по 40 руб. за півкіло» (більш ніж 20 гривень - прим.), - ділиться враженнями вчорашнього вечора один з очевидців.

Дефіцит спровокували самі рітейлери: вони припинили закупівлі гречки. «У більшості постачальників її [гречки] немає, знайти можна - але за неймовірними цінами», - говорить представник одного з найбільших рітейлерів.

«Від постачальників нам надходять пропозиції збільшити закупівельні ціни на 60-100%: за новою ціною ми її не купуємо, - говорить представник X5 Retail Group Світлана Вітковська. - У результаті в частині магазинів розпродають старі запаси, в частині вона зникла з прилавків». Співробітник другої роздрібної мережі вказує, що ще в квітні кілограм гречаної крупи у постачальників коштував трохи більше 20 руб., Зараз мінімальна закупівельна ціна трохи більше 45 руб (11 грн. - прим).

«Ми теж не винні. Всьому виною поганий урожай », - відповідає один з великих постачальників бакалії. «Зазвичай крупи - неходовий товар у серпні, але цей рік став виключенням, замовлення від магазинів виросли в 20 разів», - розповідає Оксана Линник, комерційний директор великого виробника бакалії «Ангстрем».

«Дешевої гречки більше не буде», - попереджає Дмитро Рилько, генеральний директор ІКАР. Винні посуха в Приволзькому і Центральному федеральних округах і зниження врожаю гречки. У цьому році збільшення врожаю чекати не доводиться: за розрахунками ІКАР, може бути зібрано всього близько 430 000 т гречки. Обсяг річного споживання гречаної крупи, за його даними, 400 000 т (співвідношення сировини і крупи - близько 70%).

Продукт планомірно дорожчає вже протягом трьох місяців, але найбільш різко - з початку серпня, говорить виконавчий директор Асоціації компаній роздрібної торгівлі Ілля Белоновскій. «Нам надсилають листи, в яких інформують про підвищення, - але навіть за більш високою ціною купити гречку дуже складно, - дивується він. - Ймовірно, виробники зараз притримують продукт в очікуванні подальшого зростання цін. Дивно і те, що продукція нового врожаю поки не продається - вона вже збирається і упаковується. Ціни ростуть на торішній урожай ».
Ведомости

економіка агропром росія

Знак гривні
Знак гривні