Як Леніну відбили носа

Молоді націоналісти дещо пошкодили пам'ятник Леніну з дорогого карельського каменю. Їх вчинок можна трактувати по різному. Дехто скаже, що вони грають на руку московській пропаганді, яка із задоволенням розповість про цей "акт вандалізму".

Проте хлопців можна зрозуміти. Вони свідомо йшли на те,що їх затримає міліція, і у голосі головного "руйнівника" відчувається хвилювання. Теоретичні 15 діб арешту, які могли дати (насправді суд присудив штраф у розмірі близько 150 грн.) - не так уже й багато. Але на фоні постмайданної апатії українців до суспільного життя, ця невеличка самопожертва вкупі з прямою дією викликає симпатію.

Врешті-решт, хлопців цілком можна зрозуміти.

Незалежна Україна вже існує майже 20 років, а в центрі її столиці і досі бовваніє монумент людини, яка знищила УНР, організовувала продразвьорсткі і масовий терор ЧК.

Адепти Леніна люблять розповідати про культурну цінність пам'ятників і тому подібне. Насправді їм важливо, щоб тут стояли радянські імперські символи, як знак того, що Імперія не відпустила нас і хоче повернути назад. Варто знати, що у Кремлі дуже чутливо ставляться до символів.

До того ж є указ президента про знесення пам'ятників тоталітарному режиму, який не поспішають виконувати інші гілки влади. Хоча було б цілком логічним зробити такий собі парк "ностальжи", де позбирати усіх пролетарських вождів із обласних і районних центрів. Нехай би собі стояли - це цілком у дусі часу і туристів приваблює. Але поки влада боїться робити різкі рухи, людям доводиться діяти самотужки.

Між іншим, у часи перебудови нищення численних бюстів Леніна молотками було цілком пристойною молодіжною забавою.

А про те, як скаже про наші справи російська пропаганда, думати не варто - що б ми не робили, гарного про нас ніколи не скажуть.

відео тоталітаризм ленін націоналісти

Знак гривні
Знак гривні