Laibach - слов'яни, які ще 25 років тому заклали підгрунтя для Rammstеin

В ці хвилини тисячі українців ломляться на концерт Rammstein у Національному виставковому центрі - і багатьом із них не відомо, що фірмовий тоталітарний стиль німецького рок-гурту був створений ще в радянські часи, югославським словенським колективом Laibach.

"Лайбах" - так називалася столиця Словенії Любляна в часи Австро-Угорщини і німецької окупації. Типу як на Львів казали "Лемберг".

Словенці одразу ж використали залізне звучання німецької вкупі з тоталітарною символікою. У 1987-ому мистецька група NSK, до якої належить і Laibach, оформила на замовлення місцевої Компартії офіціозне свято Дня Молоді.

Вони взяли нацистський плакат Ріхарда Кляйна (де арійський юнак несе смолоскип на тлі прапору Третього рейху) і замінили прапор Німеччини на стяг Соціалістичної Федеративної республіки Югославія. І це при живому Тіто!

Після цього їх регулярно звинувачували у нацизмі та інших негарних речах, на що музиканти відповідали: "Ми такі ж нацики, як Гітлер - художник".

Завдяки використанню "символів тоталітарного минулого" Lаibach прославився своїми реміксами - коли одні й ті ж слова звучать геть по-різному.

Відео, яке ми пропонуємо - це попсовий хіт австрійського гурту Opus, ви навіть маєте цю пісеньку пам'ятати. Замість попси вийшов суворий раммштайн, тільки на 25 років раніше. :)

Ось тут можна послухати німецькомовний варіант - ще більш раммштайново. Ось тут - фантастичний рімейк на пісню "One Vision" Queen (називається Geburt Einer Nation - "Народження нації"), де й слова нібито ті ж самі - "Одне серце! Одна кров!"

Більш пізні Final Countdown (пам'ятаєте такий поп-хіт від шведської "Європи") і "Тепер ти в армії" (від останнього аж мурашки по шкірі). Для повного уявлення - арія Іуди із "Ісус Христос - cуперзірка".

Якщо хочете почути оригінальне звучання Lаibach, може стати ще страшніше - пісня "Держава" із вставленою промовою Тіто. Ось красиво - "Ізраїль".

Laibach не ображалися на німців, що ті запозичили їхній стиль та естетику. Але все одно підкололи: "Rammstеin просто надихнулися нашим доробком, що є абсолютно закономірним явищем. Ми раді, що в них вийшло. Якоюсь мірою вони довели, що гарна копія може заробити більше грошей на ринку, ніж оригінал".

Як написав хтось у коментах під лайбахівським реміксом на пісню Rammstein "Без тебе" (той кліп, де про альпіністів) - "Вчителі поправили роботу учнів".

Тож насолоджуйтесь Rammstein і не забувайте про його слов'янські корені :))

До речі, словенці дали концерт у Києві значно раніше за німців - у 1998-ому, на фестивалі "Рок-екзистенція".

відео культура музика німеччина словенія

Знак гривні
Знак гривні